Una empresa francesa reactiva el projecte amb Andorra per afavorir el consum d'hidrogen als vehicles

El programa transfronterer H2PiyR que forma part del Poctefa de cooperació territorial aspira a crear un corredor a les regions del Pirineu

Comentaris

Un vehicle respostant hidrogen.
Un vehicle respostant hidrogen. ARXIU

L'empresa Ondulia amb diverses centrals hidroelèctriques a l'Arieja i amb parcs eòlics ha apostat fort en un projecte europeu de desenvolupament de l'hidrògen que agrupa Andorra, França i Espanya. Es tracta del programa H2PiyR (corredor d'hidrogen per les regions del Pirineu). Això ha reactivat aquest programa que forma part del Poctefa de cooperació territorial. L'objectiu principal és  la creació d’un corredor al Pirineu, que permetrà la circulació de vehicles d’hidrogen entre els tres països i que en fases posteriors connectarà amb els corredors existents a la resta d’Europa. 

 

La decisió de l'empresa amb seu central a Decazeville rellança un projecte que havia patit un alentiment. El seu inici havia despertat moltes expectatives a causa de la sosteniblitat i, sobretot, del pressupost de quatre milions d'euros. Es va nomenar com a coordinadora de la iniciativa a la Fundación para el Desarrollo de las Nuevas Tecnologías del Hidrógeno d'Aragó.

En les primeres reunions es va parlar de construir sis estacions de subministrament d'hidrogen i entre elles les d'Osca, Andorra i Pamiers. H2PiyR s'havia de convertir en un banc d'assajos a escala real per demostrar els beneficis de l'ús de l'hidrogen i dels vehicles elèctrics de pila de combustible (Fuel Cell Vehicles-FCEVs). Andorra amb el projecte H2PiyR té l’oportunitat i el full de ruta per formar part de la xarxa d’infraestructures d’hidrogen que s’està realitzant arreu d’Europa. Aquest xarxa internacional afavorirà el consum d’hidrogen com una altra alternativa als hidrocarburs tradicionals, anant de la mà de l’energia elèctrica, per al transport públic i privat.

El projecte, però, no va a la velocitat desitjada i per això un dels socis -Ondulia- ha decidit fer un pas endavant però amb una bona informació prèvia sabent que Euskadi ha apostat decididament per l'hidrogen amb l'impuls de Repsol a través de la seva filial Petronor. La inversió és de 1.300 milions d'euros fins a l'any 2026 i es crearan 1.340 llocs de treball directes i 6.700 d'indirectes.

En el cas d'Andorra, l'obtenció de l'hidrogen es podria fer mitjançant l’electròlisi de l’aigua, utilitzant electricitat produïda mitjançant energies renovables, concretament a partir de la central hidroelèctrica de FEDA. Tres fabricants asiàtics ja han tret al mercat el cotxe de pila de combustible (o d’hidrogen). El més interessant del cotxe d’hidrogen és que empra una energia 100% neta, només emet H2O que surt pel tub d’escapament en forma de vapor. Així doncs, en l’àmbit mediambiental el cotxe d’hidrogen supera amb escreix les altres tecnologies.

La tendència de la majoria de fabricants és una aposta clara pel cotxe elèctric pur. Però l’autonomia i la lentitud en la càrrega encara poden ser un fre. Per carregar un dipòsit d’hidrogen es triga de 3 a 5 minuts i la seva autonomia pot arribar als 800 km, tot i que ja s’està treballant per aconseguir fins als 1.000 km. Comparat amb el cost d’un vehicle que funciona amb benzina o gasoil la compra resulta més cara, sempre i quan no es considerin els costos de manteniment i els beneficis de sostenibilitat i descarbonització, difícilment quantificables. D'aquesta manera, l’element més abundant de l’univers, podria ser l’alternativa definitiva als combustibles fòssils en l’automoció.

Comentaris

Trending