Els constructors asseguren que la promoció privada tiba del carro i permet el sector aguantar

ACODA negocia amb el Govern un increment d’inversió en obra pública per al 2021 alhora que signa amb Medi Ambient un conveni per poder formar més i millor els encarregats de les edificacions en matèria energètica

Foto de família de tots els intervinents en les formacions de capacitació de sector de la construcció en matèria energètica.
Foto de família de tots els intervinents en les formacions de capacitació de sector de la construcció en matèria energètica. Toni Solanelles

“El sector privat està tibant.” És la visió del president de l’Associació de contractistes d’obra (ACODA), Josep Roca, afirma que de moment el sector de la construcció està aguantant tot i la crisi del coronavirus. Els contractistes, que han signat aquest matí un conveni amb Medi Ambient per encarregar-se de la formació dels encarregats i caps d’obra en matèria energètica, estan negociant amb el Govern un increment de la inversió en obra pública en vista al pressupost del 2021.

Roca ha recordat que de les quatre grans potes que sostenen l’economia andorrana, la de la construcció va ser l’única que va decidir no acollir-se als ERTO, tot arribant a un acord amb els treballadors per tal que també assumissin una part del cost de no suspendre contractes, malgrat que han estat les empreses les que majoritàriament s’han fet càrrec de l’impacte que aquesta decisió sectorial ha comportat.

El president de l’ACODA ha explicat, en el marc de la signatura del conveni que ha de fer que els professionals de la construcció estiguin millor formats en relació amb materials i productes que incrementen l’eficiència energètica de les edificacions, que el sector privat està responent molt bé i que els comuns estan fent esforços per no reduir inversions. En aquest sentit, és l’administració central qui ha passat més la tisora.

Josep Roca s’ha mostrat també molt satisfet amb els protocols antiCovid que es van acordar al seu dia amb el ministeri de Salut, i que a parer dels constructors està funcionant molt bé tot i haver tingut alguns casos de coronavirus. “Vam ser molt curosos. Però estem molt contents del protocol tot i que és complicat” de poder garantir totes les mesures en un entorn com el de les obres.

Els encarregats i caps d’obra tindran fins a l’1 de gener del 2025 per formar-se amb les noves exigències energètics; la resta de professionals ho podran fer fins al 2030

Roca ha signat el conveni amb la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, que ha comparegut amb el responsable de l’Oficina Energètica, Carles Miquel, per explicar el nou reglament sobre capacitació professional en el marc de la transició energètica. Es tracta que els professionals de la construcció i sectors afins -per aquest motiu també hi estan implicats l'Associació d'empreses d'electricitat, lampisteria i climatització, i els col·legis professionals que aglutinen els enginyers i els arquitectes- no només sàpiguen quins materials cal col·locar per millorar l’eficiència energètica de les construccions. També que sàpiguen com manejar-los.

D’aquí que es dóna de marge fins a primers del 2025 perquè els caps d’obra i encarregats que no tinguin els carnets professionals corresponents es puguin formar en la matèria i obtinguin el nou carnet de capacitació professional. La resta de professionals del sector tindran de marge per formar-se adequadament fins a l’1 de gener del 2030. Segons Josep Roca hi ha marge suficient perquè tothom faci la formació adient. S’haurà d’assistir a un mínim del 80% del curs i, a més, passar la prova corresponent.

El carnet s’haurà de renovar cada deu anys. I tant la ministra com Miquel han recalcat que malgrat que fins ara ja s’estaven fent formacions, “el canvi de paradigma” imposat per les normatives vigents en matèria energètica imposa treballar nous conceptes i formes, sempre sense cost per al treballador. Entre les noves normatives i els plans de foment i acompanyament tipus Renova els darrers anys hi ha hagut “més d’un miler d’actuacions en favor de millorar aspectes energètics de la construcció”, ha dit Calvó.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending