Captura exprés de coloms a Andorra la Vella en una prova per intentar evitar-ne la proliferació

El comú està altament preocupat per l’augment de població d’unes aus rapinyaires que es considera que causen massa molèsties en els nuclis urbans però no s’acaba de posar d’acord amb Medi Ambient sobre com fer-ho

Una de les gàbies col·locades aquesta setmana a la zona de la Plaça del Poble.
Una de les gàbies col·locades aquesta setmana a la zona de la Plaça del Poble.

El comú d’Andorra la Vella està altament preocupat per l’augment, la proliferació, de la població de coloms a la parròquia i les molèsties -les fonts comunals consultades parlen obertament de danys- que causen especialment en els nuclis urbans. D’aquí que està buscant fórmules per mirar de trobar el millor sistema que permeti controlar la població d’unes aus rapinyaires que aixequen força refús en una part de la ciutadania però respecte dels quals els animalistes també en defensen la seva presència i, sobretot, que no es dugui a terme cap pràctica malèvola.

Ja fa mesos, la corporació de la capital buscava una empresa que li subministrés un pinso que serveix per esterilitzar els coloms. Aquest sistema, però, segons que han explicat fonts properes al comú no oficials, no satisfaria els responsables de Medi Ambient. Davant la diferència de criteris s’hauria desestimat la compra de l’esmentat pinso… però no del tot. Perquè el comú de la capital continua buscant fórmules per tenir quantificada de forma aproximada la població de coloms, avaluar els danys que causen, buscar mètodes de control… Fonts oficials del comú, aquestes sí, han reconegut que “ara mateix està en fase d'estudi l'anàlisi de diverses alternatives per intentar controlar l'augment de la població de coloms”.

“Una de les empreses contractades pel comú pel control de plagues està duent a terme una prova pilot per controlar la població de coloms. Consisteix a capturar alguns exemplars a la gàbia, alimentar-los durant 48-72 hores amb un pinso especial que provoca que es reprodueixin en menor quantitat, i alliberar-los”

Els darrers dies va sorprendre la presència d’unes grans gàbies al tomb de la Plaça del Poble que servien per capturar coloms. Alguns animalistes van posar el crit al cel. En altres indrets, s’han arribat a caçar aquestes aus i directament s’han exterminat. No seria aquest el cas si s’atén a la resposta oficial comunal. En aquest sentit, les fonts consultades han explicat que “una de les empreses contractades pel comú pel control de plagues està duent a terme una prova pilot per controlar la població de coloms”.

¿I en què consisteix l’esmentada prova? Explicaria la presència de gàbies en alguns punts urbans de la parròquia. “Consisteix a capturar alguns exemplars a la gàbia, alimentar-los durant 48-72 hores amb un pinso especial que provoca que es reprodueixin en menor quantitat, i alliberar-los.” A priori es tractaria del mateix pinso la compra del qual es va frenar per no entrar en col·lisió de criteris amb el ministeri de Medi Ambient.

De fet, el comú segueix en converses constants amb el Govern “per mirar de trobar diverses solucions per controlar la població de coloms dels nuclis urbans, una qüestió que preocupa força”. La corporació de la capital planteja ara que “una mesura passa per la futura instal·lació de colomers en zones perifèriques per mirar de fer-los desistir de proliferar als nuclis habitats”. Però, com s’ha dit, es mira d’avaluar altres alternatives per mirar d’escollir la millor, més efectiva i alhora eficient també en relació amb el tracte animal.

Comentaris (13)

Trending