Calvó treu ferro a la polèmica amb els caçadors per l’arma dels banders

La ministra de Medi Ambient i Agricultura atribueix al “joc parlamentari” el debat sorgit i afirma que l’únic que es pretenia era obrir la porta a poder armar els agents en determinats casos

Sílvia Calvó i Olga Molné, en primer terme, en l'estrena del nou tram del camí Ral de la Massana.
Sílvia Calvó i Olga Molné, en primer terme, en l'estrena del nou tram del camí Ral de la Massana.

La ministra de Medi Ambient i Agricultura, Sílvia Calvó, resta transcendència a la polèmica sorgida amb el projecte de Llei de modificació de la llei dels banders que canviant un article obria la porta a què els agents del cos rural poguessin disposar d’una arma curta. Calvó ha atribuït el debat i les pressions hagudes “al joc parlamentari” i ha explicat que en funció de com quedi la llei es reglamentarà posteriorment l’ús de l’arma, per tal que els banders puguin dotar-se de les defenses pertinents “en algunes casuístiques concretes”.

El projecte de llei suprimia els termes ‘llarga’ i ‘excepcional’ de l’article que actualment possibilita els banders anar equipats amb una escopeta en determinades situacions, com ara la caça acompanyada. Els caçadors van posar el crit al cel en veure la disposició i han mogut cel i terra per aturar aquest canvi. De fet, els grups parlamentaris ja tenen pràcticament acordat, almenys els de la coalició governamental, introduir esmenes per tornar aquest article a l’estat vigent.

70850458 707851836357281 7905318115242174471 n

Relacionat

Una arma de doble tall

Calvó no se sent ni decebuda i tampoc faltada de confiança per aquest fet. I recorda que ella també va ser consellera general i més d’una vegada i de dues va esmenar lleis que havien presentat ministres als quals ella donava suport. La ministra ha afirmat que ja era conscient que la qüestió generaria debat i ha garantit que ella mai va dir que el text s’hagués consensuat amb els caçadors. Sí que estava emparaulat amb els banders.

La pretensió del Govern era deixar oberta la llei, sense especificar si l’arma que poden usar els banders ha de ser llarga o curta, i establir per reglament quin tipus d’armament i en quines situacions poden usar-lo

La titular de Medi Ambient i Agricultura, que acompanyada del director general del seu ministeri, i també amb la cònsol major de la Massana, Olga Molné, han estrenat els 150 metres nous de camí Ral que enllacen el camí de Santa Caterina amb el Ral de la Massana a l’altura de la Farga Rossell fent així un pas més a la connexió pràcticament des d’Andorra la Vella i fins al parc natural de Sorteny per camins assequibles a tocar del riu, ha explicat que en funció de la voluntat última del legislador es procedirà.

La pretensió del Govern era deixar oberta la llei, sense especificar si l’arma que poden usar els banders ha de ser llarga o curta, i establir per reglament quin tipus d’armament i en quines situacions poden usar-lo. “En cap cas s’havia pensat en un cos armat i amb banders amb la pistola a la cintura”, ha deixat clar la ministra que ha afirmat que en les converses amb els consellers ha defensat el text amb vehemència igual que els parlamentaris ho han fet per defensar la seva posició.

L’objectiu era dotar els banders de les eines necessàries en casos concrets, com pot ser controls nocturns o controls als punts fronterers, on tot sovint topen amb persones ‘estranyes’ que no són pas caçadors i que poden arribar a posar els agents en risc. Una vegada quedin definitivament fixats els canvis, o no, a la llei, es procedirà, si escau, a redactar la reglamentació necessària amb les limitacions que escaiguin.

La importància dels camins

Calvó, s’ha dit, ha fet les esmentades explicacions després de recórrer, d’anada i tornada, els 150 metres de nou camí Ral a la Massana. Tant la ministra com la cònsol major massanenca, Olga Molné, han celebrat la millora i han destacat que s’està treballant en la redacció d’un conveni amb els particulars propietaris del terreny per on passa un petit tram de terreny que farà que formalment el camí ral quedi connectat des de la capital i pràcticament fins a Sorteny.

Molné ha explicat que el recorregut és molt “atractiu” i “concorregut” i que molts ciutadans el fan servir per anar fins i tot a treballar. Calvó ha ressaltat la importància que han cobrat espais com l’avui estrenat especialment arran del confinament, en què la gent ha passat a valorar molt més indrets naturals i de proximitat. L’actuació de millora del tram estrenat aquesta tarda ha tingut un cost de 135.000 euros, i forma part del pla sectorial d’infraestructures verdes. El camí ral és un trajecte d’accés molt assequible pràcticament per a totes les edats.

Comentaris (5)

Trending