Calvó analitza amb els Estats de la Francofonia com abordar conjuntament el canvi climàtic

La reunió conjunta amb diferents ministres dels Estats de l’organització ha estat l’eix central de la primera jornada de la delegació andorrana a la COP26 que se celebra a Glasgow

Calvó i Rossell, durant la reunió de ministres de la francofonia.
Calvó i Rossell, durant la reunió de ministres de la francofonia. SFGA

La ministra de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Silvia Calvó, acompanyada del secretari d’Estat d’Agricultura i Sostenibilitat, Marc Rossell, ha pres part a la reunió ministerial de la francofonia celebrada en el marc de la COP 26 que s’està celebrant a Glasgow. Sota el lema ‘Sinergies d’acció, innovacions i bones pràctiques. Per una acció climàtica més visible en la francofonia’, la trobada ha comptat amb representants de països de parla gal·la com el Canadà, la Costa d’Ivori o Tunísia, entre altres.

Al llarg de l’encontre, els representants dels diferents Estats han abordat quines són les millors eines i vies per facilitar l’accés al finançament a les regions en desenvolupament perquè puguin avançar cap a la transició energètica i la lluita contra el canvi climàtic. Aquesta és una de les demandes que s’ha posat sobre la taula al llarg de la celebració de la COP26.

Calvó també ha mantingut una reunió amb la ministra d’Europa i les Amèriques del Regne Unit, Wendy Morton. Durant la trobada, des d’Andorra s’ha volgut agrair l’aposta per l’impuls de la conferència per poder tornar a posar al centre les polítiques d’acció necessàries per frenar el canvi climàtic. Morton ha valorat positivament la participació andorrana a la conferència.

Durant la bilateral, s’han tractat aspectes d’innovació, sobretot en matèria de canvi climàtic, i ambdues delegacions s’han emplaçat a fer una nova trobada per aprofundir en aquest àmbit. Així mateix, les dues representants també han valorat positivament l’estat de bones relaciona bilaterals entre Andorra i el Regne Unit.

Per altra banda, Calvó també ha estat present a la sessió plenària d'Alt Nivell de Ministres de Medi Ambient que s’està desenvolupant aquesta setmana. Precisament, la representant andorrana participarà aquest proper dimecres en la reunió i en la declaració nacional exposarà davant de la comunitat internacional quins són els avenços duts a terme pel Principat en favor de la lluita contra el canvi climàtic així com les accions que s'han implementat fruit dels compromisos adquirits.

De manera paral·lela a l’agenda de la ministra, el director de l’Oficina de l’Energia i del Canvi Climàtic, Carles Miquel, també ha celebrat una reunió bilateral amb la seva homòloga xilena, Maria Carolina Urmeneta. Ambdós representants han pogut intercanviar sobre l’ordenament jurídic de cada país i sobre l’acció concreta per mitigar els efectes provocats pel canvi climàtic.

En aquest aspecte, Miquel ha pogut apropar a Urmeneta els principals punts que inclou la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic (Litecc), aprovada per unanimitat pel parlament andorrà. Miquel també ha explicat a la seva homòloga la recent creació del fons verd andorrà i l’aplicació de la taxa verda per promoure accions i mesures en favor de la transició energètica, així com també l’impuls del nou mercat nacional voluntari de compensacions de carboni.

Etiquetes

Comentaris (2)

Trending