Els banders consideren que l’os ja no està en territori andorrà però mantenen l’alerta

Pels agents de control de la fauna i la flora el cas està tancat i no hi ha cap constància que els pollins ‘desapareguts’ hagin acabat atacats pel plantígrad

Un bander fent comprovacions amb uns binocles.
Un bander fent comprovacions amb uns binocles. BANDERS

Els banders consideren que l’os que es va albirar el 29 de juliol entre Coma Obada i Ensegur, a la Vall de Sorteny, molt probablement ja no està en territori andorrà i, per tant, donen el cas per tancat malgrat que “estem molt a sobre” i, per tant, es manté l’alerta i comproven cada avís que hi ha i, sobretot, totes les demandes d’auxili dels ramaders de la zona si es troben a faltar algun animal de renda que estigui pasturant per aquells indrets.

El director del cos, Ferran Teixidó, ha confirmat que de l’enquesta feta seguint els protocols que es fan de manera comuna amb altres cossos tant de l’Arieja com de Catalunya s’ha pogut establir la veracitat de la presència de l’os a prop del camí de Ferreroles malgrat que no s’han pogut trobar rastres -ni petjades, ni tampoc no hi ha hagut resultats positius en els paranys de pèl o els foto trampeig instal·lats a la zona, que ja ha vist passar altres plantígrads amb anterioritat- ni s’ha tornat a visualitzar l’animal per aquells verals.

Per tot plegat, i com ja passat en altres ocasions, es considera que va ser una incursió i que tal com va entrar l’animal en va sortir, entre altres cosses perquè l’activitat humana que hi ha a la muntanya al cantó andorrà és molt més elevada que la que hi pugui haver en el vessant català o, si escaigués, en el francès. Els banders van estar de manera molt intensa al lloc de l’albirament tant el 29 de juliol a la tarda -l’avís va ser sobre les 7- com l’endemà. I després, per la feina del dia a dia que els agents van fent, s’ha continuat l’atenció.

La zona de la collada de Ferreroles i l'Estanyó.

Relacionat

Preocupació entre els ramaders d’Ordino per la presència d’un os a la Vall de Sorteny

A partir de l’endemà de l’albirament, una de les qüestions en què es va posar l’accent, segons que ha explicat Teixidó, és la reacció dels animals de renda que hi pugui haver pasturant a la zona. I en aquest sentit, i també en relació amb el comportament dels voltors, no s’ha vist res anormal. Per tant, tot plegat porta concloure que els pollins que s’han trobat a faltar no han estat pas víctimes de l’os. S’estan fent seguiment d’indrets on hi ha ramats i no s’ha detectat “cap estrès en els animals de renda”.

Teixidó, que ha afirmat que de seguida que es va tenir coneixement de la situació es va avisar els ramaders ordinencs, ha explicat que aquest dijous mateix s’ha localitzat part d’un ramat que se suposava que hauria pogut tenir alguna incidència. I no hi havia res d’estrany. Com els pollins, que producte de la calor o del que sigui, haurien pogut anar a buscar llocs més frescos o d’ombra i que podrien tornar a aparèixer en qualsevol moment. “Ho donem com a tancat”, ha remarcat el director dels banders.

Comentaris

Trending