Apapma es reactiva amb l’esperança de poder aturar l’heliport de la Caubella

(AMB VÍDEO) L’entitat, que encara no ha acabat el procés de renovació de la junta, reneix amb una campanya a les xarxes que busca conscienciar la població sobre que “ens colen projectes com a interès nacional i no ho són”

Màquines treballant a la Caubella.
Màquines treballant a la Caubella. Apapma

L’Associació Protectora d’Animals, Plantes i Medi ambient (Apapma) torna a l’activitat després d’un període d’inacció “per un cúmul” de circumstàncies que han impedit, per exemple, engegar accions per evitar que s’iniciés la construcció de l’heliport nacional a la Caubella. Ara, però, a les portes de la renovació de la junta i amb l’objectiu que aquesta inactivitat no es repeteixi, inicien una campanya de denúncia per la tala d’arbres i mantenen l’esperança de poder aturar el projecte.

“No ens rendim, continuem fent passes endavant amb l’esperança que puguem aturar l’heliport”. Amb aquesta premissa treballa l’entitat ecologista, si bé es reconeix que no se sap encara amb quina formula tenint en compte que les obres ja estan avançades. “No sabem si amb pressió popular o a la Batllia”, indiquen des de l’associació, que recorden que també hi ha grups polítics que comparteixen la seva visió.

Apapma reconeix que fins ara no han pogut fer res i que segurament “el mal ja està fet”, però no han tingut altre opció perquè l’associació es trobava en un moment d’impàs. “Apapma està renaixent” després que un “cúmul de circumstàncies” hagués deixat pràcticament aturada la seva activitat.

 

I la reactivació de l’entitat ecologista ha començat amb la campanya per denunciar la tala d’arbres al bosc de la Caubella per construir l’heliport. “Volem conscienciar la gent perquè això no es repeteixi”, asseguren, recordant que el Govern es va adherir el 2021 a la Declaració per a la protecció dels boscos impulsada en el marc de la Conferència de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic COP26 i que reforça el compromís de protecció de boscos i contra la desforestació.

“No sabem si aquest heliport és necessari i en cas que ho sigui, la Caubella no és el lloc idoni, d’això n’estem convençuts”, remarquen.

Per tant, la seva tasca també consisteix en “conscienciar la gent que ens estan colant projectes que diuen que són d’interès nacional i ves a saber a quines finalitats serveixen”. Des del seu punt de vista, el de l’heliport és un projecte com van ser el seu dia el de l’aeroport o el del telefèric del Pic de Carroi, “ocurrències d’algú que no tenen cap sentit, que només destrueixen la natura i que no tenen en compte l’opinió de la gent”.

DECREIXEMENT

Un altre dels temes que preocupa a Apapma és “el creixement desorbitat” que viu el Principat. “S’ha de frenar i treballar el concepte de decreixement i poder conservar el que tenim”, manifesten des de l’entitat.

Així, pel que fa a accions, han donat prioritat a l’aeroport, però també volen treballar en l’àmbit de l’urbanisme, “un tema molt complex i que cal estudiar-lo a fons”. Estan “molt preocupats” pel nombre de construccions que hi ha, per les torres i les revisions dels plans d’urbanisme. De fet, no amaguen que estaran “molt a l’aguait” de com es desenvolupa la revisió del pla d’urbanisme d’Ordino i més tenint en compte els canvis que hi vol introduir la nova corporació. “Vam estar molt contents que el cònsol Mortés l’aprovés d’aquesta manera, ens va sorprendre molt i ens va semblar fantàstic, però també entenem que s’han de tenir en compte moltes coses, hi ha uns propietaris que cal escoltar i és molt complicat”, admeten.

Amb tot, el seu posicionament és clar: “hem de frenar perquè el creixement se’ns en va de les mans”.

Comentaris (16)

Trending