“Andorra té molt potencial per ser candidata a Reserva de la Biosfera”

En la reunió celebrada amb els comuns per presentar el projecte ha quedat palès que el país compleix amb els dos requisits indispensables de la Unesco

Una reunió de Govern amb els comuns per la candidatura de Reserva de la Biosfera.
Una reunió de Govern amb els comuns per la candidatura de Reserva de la Biosfera. SFGA

El procés de la presentació de la candidatura d’Andorra com a territori Reserva de la Biosfera continua avançant a bon ritme. O, almenys, així s’ha reflectit en la reunió mantinguda avui amb els cònsols de les set parròquies per presentar-los el projecte. A la trobada ha estat present la coordinadora de la xarxa mundial de reserves de Biosfera Iberoamericanes i del Carib, Maria Rosa Cárdenas, que ha assegurat que el país “té molt potencial”. A més, s’ha refermat que es compleixen els dos requisits indispensables per poder presentar-se.

“Aquest país ja ho té tot”, ha remarcat Cárdenas quan se li ha preguntat què podria mancar-li a Andorra per poder presentar la candidatura. Tot i això, ha refermat que “és un procés lent, que ha de ser participatiu i ha de tenir el seu temps de maduració, on hi hagi discussions per veure si està llest o no”. En aquest sentit, les reunions entre els diferents actors que poden influenciar en la proposta es van iniciar fa unes setmanes. “Ara estem fent aquesta ronda, parlant amb actors econòmics, socials, mediambientals. Avui parlem amb els comuns, i en els propers dies tenim previst parlar amb el sector primari”, ha explicat Gallardo.

Per tant, sembla que l’àmbit participatiu que cal per poder formular un dossier que sigui competent s’està portant a terme amb èxit. De fet, Gallardo ha assegurat que ja s’ha començat a treballar en el document de candidatura,  gràcies a aquest “intercanvi d’informació” que s’ha tingut fins ara. “Dins del Govern hi ha diferents departaments de diversos ministeris que estan aportant la informació necessària, també els comuns estan col·laborant aportant tot el que s’ha d’incloure”, ha explicat Gallardo.

 “Dins del Govern hi ha diferents departaments de diversos ministeris que estan aportant la informació necessària, també els comuns estan col·laborant aportant tot el que s’ha d’incloure”

De moment, sembla que Andorra compleix els requisits que demana la Unesco per tal de poder presentar la candidatura. Una d’elles té relació amb l’àmbit legislatiu, “nosaltres tenim amb escreix tot el que necessitem”. Cárdenas ha refermat aquesta idea, explicant que el Principat “està treballant en pro del desenvolupament sostenible, es recolzen en acords internacionals, es fixa els acords a l’Agenda 2030, tenen objectius de canvi climàtic i de biodiversitat”. L’altre aspecte fa referència a la quantitat de terreny protegit es té. En aquest sentit, Gallardo ha afirmat que “la quantitat de territori, medi ambient i espècies protegides supera de molt el que la Unesco valora”. Evidentment, sempre se’n pot fer més, però el ministre assegura que es compleix “sobradament” amb la legislació actual necessària per a la candidatura.

En aquesta trobada, a més, els cònsols han tingut l’oportunitat de traslladar els seus neguits, dubtes i preguntes al voltant d’aquest projecte de candidatura. Gallardo ha explicat que, principalment, s’ha qüestionat sobre la legislació, però que, el punt clau, ha estat “la compatibilitat d’activitats que pot tenir cada zona”. Però, el més important per al ministre ha estat poder desgranar i explicar amb detall què suposa ser Reserva de la Biosfera, “per treure estereotips” i, també per donar a conèixer quin serà el model de governança i de gestió que es podria arribar a implantar.

Etiquetes

Comentaris (3)

Trending