Andorra pretén que una tercera part del territori del país estigui protegit el 2030

La ministra de Medi Ambient presenta la nova estratègia nacional del paisatge, que s’integra de forma transversal per primera vegada en el conjunt de les polítiques a aplicar

Comentaris

La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, presentant l'estratègia.
La ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, presentant l'estratègia. SFGA

Incrementar el percentatge d’espais protegits fins a assolir el 30% del territori d’Andorra el 2030, seguint els preceptes marcats pel Conveni de la diversitat biològica. Aquest és un dels reptes que es fixa el Govern actual en el marc de la nova estratègia nacional del paisatge d’Andorra (ENPA) que s’integra de forma transversal per primera vegada sobre el mapa del país. Dita estratègia està basada en 87 actuacions concretes, que de forma sintètica s’han presentat aquest matí a la Farga Rossell.

Els objectius i les línies d’actuació prioritàries s’han concretat en un pla amb accions previstes pel període 2022-2028 (concretament 87) que han de permetre assolir, els objectius de qualitat paisatgística d’aquesta nova estratègia. A banda de la ja esmentada en relació amb la protecció del territori destaquen també l’ordenació de l’accés i freqüentació de persones i vehicles als paisatges d’alta muntanya a partir dels resultats de l’estudi de la capacitat de càrrega del medi natural.

Altres accions són la conservació i impuls de tots aquells paisatges vinculats amb la ramaderia nacional i la cultura del país. Identificar zones urbanes amb dèficit de vegetació i zones amb ombra i que siguin susceptibles de posteriors millores per generar zones més agradables: terreny drenant, punts d’aigua, plantació d’arbres, col·locació de mobiliari urbà, entre altres, per crear espais d’adaptació a onades de calor i pluges intenses fruit del canvi climàtic.

El pla estratègic també inclou accions per ordenar i integrar paisatgísticament les zones industrials i d’emmagatzematge; accions per integrar paisatgísticament les infraestructures energètiques, viàries i instal·lacions turístiques; i accions per la millora de la integració paisatgística i la millora dels entorns de miradors i fites paisatgístiques singulars identitàries. També s’inclou entre les actuacions previstes identificar i localitzar els trams fluvials canalitzats susceptibles de millora per renaturalitzar-los.

52560252197 ce8a623984 o
El document amb el pla d'actuacions.

El document presentat per la ministra de Medi Ambient, Sílvia Calvó, inclou els principis, els objectius de qualitat paisatgística i les línies d’actuació que s’han d’implementar en els propers anys a partir del full de ruta que permetrà gestionar i ordenar tots els tipus de paisatges que s’han identificat al país, per avançar cap a un model territorial propi, integrat i resilient, tot integrant el paisatge en l’ordenament territorial, l’urbanisme i les polítiques sectorials (agricultura, turisme, patrimoni, etc.), en un context d’emergència climàtica. Així mateix, l’estratègia també integra un pla d’acció associat.

Com a principal novetat, l’estratègia, aprovada fa uns dies pel Govern, es plasma i es trasllada de forma innovadora sobre el mapa de l’estratègia del paisatge d’Andorra, incorporant els principis i els objectius de qualitat paisatgística i les línies d’actuació que han resultat d’un treball participatiu amb tots els actors implicats, com les set administracions comunals, els ministeris del Govern, les empreses que treballen en aspectes ambientals, les associacions i la ciutadania en general.

“El procés participatiu ha estat un aspecte clau en l’elaboració d’aquesta nova estratègia, ja que ha permès generar una reflexió col·lectiva al voltant del paisatge del nostre país, captar el coneixement que en té la ciutadania, els agents socials i econòmics i les principals institucions del país i recollir els referents paisatgístics claus i simbòlics que la societat andorrana ha identificat com a part de la seva identitat”, ha emfatitzat la ministra durat la presentació de la nova estratègia. “Els paisatges configuren els nostres entorns de vida, i són un autèntic reflex de la societat i estils de vida al llarg del temps. Per tant, són, i han de ser, indiscutiblement, una prioritat en el desenvolupament sostenible del nostre país. L’estratègia que avui presentem és clau per protegir i gestionar aquest bé tan preuat”, ha apuntat la ministra Calvó.

En aquesta mateixa línia també s’ha expressat Pere Sala, director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, entitat que ha col·laborat en la part tècnica de l’estratègia. “Hi ha molt pocs països a Europa que disposen d’un pla relacionat amb el paisatge i encara menys països que disposin d’una estratègia desenvolupada sobre el mapa, és quelcom molt innovador”, ha apuntat. Entrant al detall de l’Estratègia Nacional del Paisatge d’Andorra té com a horitzó de treball el 2035 i recull un total de 4 principis, 7 objectius de qualitat paisatgística, 28 línies d’actuació i 87 accions concretes. 

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending