Andorra acull les claus per a la mitigació, detecció i prevenció d’inundacions

Un centenar d’assistents han acudit al seminari sobre aquest àmbit emmarcat al projecte transnacional Montclima, amb diverses ponències de professionals

Un moment del seminari celebrat a Andorra la Vella.
Un moment del seminari celebrat a Andorra la Vella.

“Els riscos geològics representen el 57% dels danys naturals ocorreguts al país des del 1980”. Aquesta ha estat una de les dades que ha ofert la ministra d’Educació, Ester Vilarrubla, a la cloenda del seminari que s’ha celebrat aquest dimecres a Andorra la Vella. Les ponències, emmarcades dintre del projecte transnacional Montclima, han versat al voltant de la mitigació, la detecció i la prevenció d’inundacions a zones de muntanya. El congrés ha estat organitzat per Andorra Recerca+Innovació i el Forespir.

‘Estratègies per a la prevenció i gestió d’inundacions torrencials en zones de muntanya’ ha estat el títol que ha portat la jornada. L’organitzador principal ha estat el coordinador de ciències biològiques de l’ARI Benjamin Komac. Gràcies a la xarxa Forespir s’ha pogut celebrar aquest seminari a Andorra, un país que, tal com ha indicat la ministra, té un registre important pel que fa a inundacions. Sobretot, la del 1982, que s’ha recordat com a un dels pitjors moments en aquest sentit. “Han vingut professionals d’Espanya i França amb experiències diferents i ha sigut molt profitós per a tots”, ha assegurat Komac.

Bàsicament, s’ha tractat d’un intercanvi d’idees, de mecanismes, per tal de poder gestionar les inundacions. “També per fer xarxa, conèixer experts als que poder acudir en cas d’algun problema, tot això és important per a Andorra”, ha afirmat Komac. A un país com el Principat, de muntanya, “aquests fenòmens sempre estan presents”. Vilarrubla ha destacat, en aquest sentit, que la prevenció i la divulgació de coneixement és clau per a preparar-se per a unes situacions que es viuran en un futur amb més intensitat i freqüència.

Un dels principals ponents ha estat el cap del servei del ministeri espanyol per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, Juan Francisco Arrazola Herreros. L’expert ha explicat la seva preocupació per les dificultats per “establir protocols de protecció” en algunes zones del Pirineu on hi ha càmpings. “Hem començat a estudiar mesures, que no són fàcils d’aplicar, per protegir la instal·lació i que funcionen en zones inundables”, ha destacat. Arrazola ha afegit que des del Govern espanyol estan elaborant un mapa qualitatiu d’àrees com creuen que hi haurà un canvi significatiu de risc d’inundacions, fruit del canvi climàtic.

Etiquetes

Comentaris

Trending