L'Alt Urgell vol traslladar els residus pretractats a Andorra

(REPORTATGE AUDIOVISUAL) L'acord fronterer en matèria mediambiental permet transportar els residus de la Cerdanya i també de la comarca alt urgellenca al Principat, però per ara només són valoritzats a la planta de tractament les deixalles del territori cerdà

L'Alt Urgell vol traslladar els residus pretractats a Andorra

L'acord entre el Principat i Catalunya en matèria mediambiental permet el trasllat de residus municipals pretractats de l'Alt Urgell i la Cerdanya per ser valoritzats a la Planta de Tractament de Residus d'Andorra (CTRASA). El pacte, signat el 2017, permet la importació d'una quantitat màxima de 10.000 tones anuals de residus. Per ara, s'han traslladat residus de la comarca cerdana i no alt urgellenca, és per això que el president del Consell Comarcal de l'Alt Urgell, Martí Riera, demana que els residus de l'Alt Urgell puguin ser també tractats al Principat, atesa la proximitat amb el territori i que la instal·lació andorrana no està funcionant a ple rendiment. Davant el possible escenari de falta d'espai a l'abocador municipal, Riera considera que cal prioritzar la col·laboració fronterera abans d'ampliar l'espai on es dipositen les escombraries actualment. Val a dir que l'organisme que determina el destí de les deixalles és l'Agència de Residus de Catalunya i que les resquícies de la Cerdanya van començar a portar-se a Andorra per la sobre demanda que patia l'abocador comarcal de residus municipals.

En l'altre sentit de la col·laboració en la gestió de residus, permet que la matèria orgànica que es recicla al Principat, és a dir, per ara la dels grans productors, es trasllada a l'Alt Urgell, concretament a la planta de compostatge de Benavarre per fer-ne el tractament corresponent. Un 30% dels residus que rep la instal·lació per fer el compost a la comarca provenen d'Andorra. Els deures pendents del Principat és el reciclatge de la matèria orgànica de tota la població. Segons el gerent de la Mancomunitat d'Escombraries de l'Urgellet, Jordi Villaró, reciclant totes les fraccions de residus, també l'orgànica per a tota la població, és l'única forma d'incrementar els nivells de reciclatge. Andorra té per objectiu reciclar el 65% dels residus que genera l'any 2035 d'acord amb el Pla Nacional de Residus, alineant-se així amb les directives europees en el reciclatge de residus municipals. 

Comentaris (11)

Trending