Martínez Benazet justifica per què Andorra ha comprat els tests tres euros més cars que Espanya

El ministre de Salut admet que sanitaris que han passat el coronavirus han donat negatiu al test d’immunitat però ho atribueix al fet que la població jove no sempre genera anticossos

El ministre Joan Martínez Benazet comentant la jugada amb el biomatemàtic Joel López, un dels responsables del disseny de les proves, a l''stop lab' d'Escaldes.
El ministre Joan Martínez Benazet comentant la jugada amb el biomatemàtic Joel López, un dels responsables del disseny de les proves, a l''stop lab' d'Escaldes.
El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, ha hagut d’admetre aquesta tarda dues aparents ‘patates calentes’ per a les quals, per a totes dues, ha tingut resposta i justificació. Andorra ha pagat més cars el dispositius per fer els tests ràpids d’anticossos que no pas alguna comunitat autònoma espanyola i, certament, hi ha sanitaris que sent clar i evident que han passat i superat el coronavirus han donat negatiu a la prova d’immunitat. Per al titular de Salut, però, no hi ha res d’anòmal en cap de les dues coses.

Martínez Benazet ha admès saber que en un primer moment els tests fabricats per la casa xinesa Livzon s’havien arribat a vendre a poc més de 5 euros la unitat. Però que el Govern va exigir les “màximes garanties” i va voler que els dispositius fossin “acreditats per l’FDA xinesa”, això hauria suposat un “tràmit” afegit que hauria encarit el producte. En cap cas ho ha atribuït ni a la intermediació d’una empresa vinculada a l’Hospital Clínic (Linkcare Health Services) ni a eventuals comissionistes.

La realitat, però, indica que el Govern, segons l’adjudicació feta a Linkcare va pagar 9,50 euros per cada test, dels 158.000 que va comprar. La Junta de Castella i Lleó ha adquirit 250.000 dispositius a Zuhai Livzon Diagnostics, que al final és el mateix fabricant dels ‘kits’ que han acabat arribant al Principat, i n’hauria abonat 1,6 milions, segons que va explicar públicament i obertament la consellera de Sanitat castellana, Verónica Casado. 

Això vol dir que cada unitat hauria tingut un cost de 6,4 euros. Cert que Castella i Lleó en va comprar força més, però la diferència de tres euros semblaria excessiva. Pel titular de Salut l’increment de preu, s’ha dit, s’explicaria per les garanties que ofereix el test venut a Andorra. Res no fa pensar que no hagi estat el mateix en el cas castellano-lleonès. Però en tot cas, aquesta concreció no ha transcendit.

Sanitaris sense anticossos i realització de PCR

El mandatari de salut del Govern també ha reconegut que “se m’han reportat casos” en què sanitaris que s’han sotmès aquests darrers dies a les proves ràpides d’anticossos han donat negatiu quan reconegudament van emmalaltir, van passar la Covid-19 i es van recuperar amb dues PCR negatives. Martínez Benazet també ha explicat que hi ha “literatura” científica que diu que en casos de gent jove no sempre es fabriquen anticossos quan s’ha superat un virus sinó que es té un altre tipus de reacció.

D’aquesta manera ha volgut treure ferro als suposats dubtes o fiabilitat que tinguin els dispositius que ara s’han començat a usar. I és que segons el titular de Salut “ens interessa diagnosticar bé” i per això, i tot i que el protocol del cribratge estableix que no es faran PCR de manera automàtica als ciutadans que donin positiu d’IgM en el test d’anticossos, “si s’ha de fer una PCR es farà”. Martínez Benazet ha assegurat que “no hi ha hagut cap tipus d’impediment per poder fer PCR” tot i que ha reconegut que hi ha dificultats en el subministrament de reactius, que és el que necessita Andorra per poder analitzar al país mateix les proves que es fan per poder diagnosticar si la malaltia està activa.

Comentaris (22)

Trending