Martí 'vol creure' que cap institució del país no estava al cas del 'cop' que es preparava contra BPA

Comentaris

Martí \'vol creure\' que cap institució del país no estava al cas del \'cop\' que es preparava contra BPA
Martí \'vol creure\' que cap institució del país no estava al cas del \'cop\' que es preparava contra BPA

La contundència que usa el cap de Govern, Toni Martí, a l’hora de negar que l’executiu sabés abans del mes de març del 2015 que se n’estava preparant alguna contra Banca Privada d’Andorra (BPA) no l’ha emprat pas aquest dimecres davant la comissió legislativa especial que tracta el ‘cas BPA’ quan se li ha demanat si podia garantir que no hi ha cap institució del Principat que hagués tingut coneixement de la situació. Martí s’ha limitat a dir que “vull creure que no; sinó seria molt greu”. 

El màxim responsable governamental no ha negat en cap moment les explicacions donades al seu dia per l’accionista majoritari del banc Higini Cierco ni per l’exadvocat dels socis principals de BPA Jaume Bartumeu en relació a les amenaces que dirigents de l’entitat haurien rebut i al fet que aquestes s’haurien posat en coneixement de l’executiu just després del ‘Notice’ del FinCEN. 

Toni Martí ha posat molt l’accent en les suposades pressions que, al seu entendre, hauria exercit l’entorn dels accionistes majoritaris, tant el mes de juliol com a l’agost, per tal d’evitar que els germans Higini i Ramon Cierco haguessin d’acudir a declarar davant la batlle instructora del ‘cas BPA’. En aquest marc, Martí ha esmentat que s’havien posat en coneixement de la fiscalia dues situacions que al seu entendre podien ser constitutives de delicte.

Martí ha comparegut durant més d’una hora i mitja davant la ‘comissió BPA’ i, segons diverses fonts, ha mostrat un perfil molt moderat a partir d’un discurs, suposadament, molt preparat i sense grans alts i baixos. Els moments més incòmodes s’han derivat del fet que el propi cap de Govern hagi revelat el fet que l’executiu hauria posat en coneixement de la fiscalia episodis que al seu entendre són amenaçadors o ho podrien ser. Així, s’ha esmentat el cas ja conegut dels missatges enviats per ‘Whatsapp’ per l’esposa d’Higini Cierco a diversos integrants de l’executiu. 

Les dues noves situacions avui esmentades tindrien a veure amb el cas d’un alt executiu del Grup Cierco que alhora es cònsol honorari de Suïssa i amb el qual el ministre d’Afers Exteriors, Gilbert Saboya, hauria mantingut una trobada pensant, segons les fonts, “que es tractava d’una qüestió diplomàtica i després hauria resultat que va demanar que es deixessin sense efecte les compareixences judicials a canvi de retirar plets”. D’una forma similar, sempre segons l’exposat per Toni Martí davant la comissió, haurien actuat els representants legals dels germans Cierco davant la citació que finalment es va dur a terme el mes d’agost.

Abans de tot això, Toni Martí havia assegurat que no sabia que s’estava buscant cap dada de la família Pujol a Andorra ni, tampoc, que s’estava orquestrant cap maniobra per anar en contra de la BPA. De fet, ha negat rotundament totes aquestes qüestions i s’ha refermat en què el fet que hi hagi dotze causes judicials obertes demostra que no hi havia cap conxorxa entre autoritats espanyoles i americanes si no que hi ha elements per actuar contra l’entitat bancària. I ha insistit en deixar treballar la Justícia.

Menys contundent ha estat quan se li ha demanat si podia assegurar que cap institució andorrana havia estat al cas dels moviments previs al ‘Notice’ del FinCEN. Martí no ha tret ni cinc cèntims de contundència a les explicacions fetes per Higini Cierco i Jaume Bartumeu en relació a les amenaces suposadament rebudes. I ha assegurat que el Govern no hi podia fer res “més enllà, si s’hagués volgut, d’acompanyar els afectats a la fiscalia”, perquè les coaccions presumptes no estaven provades i, per tant, “la denúncia, si es creiaa que s’havia de fer, corresponia fer-la als privats”.

Mesures i operativa

En contra del que es presumia, el màxim responsable de l’executiu ha fet unes pinzellades molt breus sobre els treballs que s’estan fent encarats a garantir l’estabilitat del sistema financer. Martí ha recordat que tant la pròpia comissió com el Govern han contractat sengles experts per tal que avaluïn mesures i que s’està treballant en aquest sentit.

Al cap de Govern també se li ha demanat per la recuperació de la plena operativa per part de Vall Banc. I en aquest sentit ha estat molt poc convincent perquè de les seves paraules n s’ha desprès gens ni mica d’optimisme quant al fet que en breu es puguin resoldre les dificultats que encara hi ha, més de mig any després de la posada en marxa del banc ara tutelat pel fons voltor americà JC Flowers, amb els corresponsals i dipositaris. Martí ha deixat anar sense donar-hi cap credibilitat un “confio que tot s’arreglarà”, però també ha recordat que ell no és el ministre de Finances.

Fotografia: Agència de Notícies Andorrana (ANA)

Comentaris

Trending