El calendari electoral de Martí situa els comicis entre el 31 de març i el 7 d'abril

El cap de Govern decideix esgotar la legislatura perquè "encara queda molta feina per fer" i assegura que els comicis seran en qualsevol cas abans de Setmana santa

-
-
El cap de Govern, Toni Martí, ha situat les properes eleccions entre “finals de març o principis d’abril”. I, en tot cas, “abans de Setmana Santa”. Això fa que els comicis puguin escaure entre dos diumenges distints: el 31 de març o el 7 d’abril. Ni abans ni després. Perquè el mandatari governamental, en el transcurs del debat d'orientació política ha acabat reconeixent que només hi ha dues opcions. Martí ha assegurat que pretén esgotar la legislatura per tal que s’aprovin tants projectes de llei com siguin possibles d’entre els que ja hi ha a tràmit parlamentari. I que són una trentena. “Hi ha molta feina per fer.”

Martí ha assegurat que “la meva intenció és dissoldre el Consell General una vegada s’hagi aprovat el pressupost” per al 2019 -de fet, ha dit explícitament més tard que la cambra parlamentària quedarà dissolta durant el mes de febrer- i ha tret pit de ser el primer cap de Govern que anuncia amb tanta antel·lació una convocatòria electoral. El màxim responsable governamental ha fet aquestes indicacions just a l’inici del torn de rèplica a les rèpliques fetes pels caps de les formacions de l’oposició en la segona i darrera jornada del debat d’orientació política. Tots els adversaris de Demòcrates per Andorra (DA), d’una manera o altra, ha lamentat el discurs de Martí i han criticat el que al seu parer és un pobre bagatge de dues legislatures.

El president de Liberals d’Andorra, Jordi Gallardo, i el seu homòleg socialdemòcrata, Pere López, han coincidit en l’elecció d’un terme: fracàs. Gallardo, que ha suspès l'executiu, ha recordat que Martí ha liderat “el Govern dels millors… fracassos”. I López ha parlat del “fracàs individual i el fracàs d’un projecte polític que mai no va existir i que ara ja és un malson”. De la seva banda, el portaveu d’Unió Laurediana (UL) i president del grup parlamentari mixt, Josep Pintat, ha demanat a Martí que fixés les eleccions per al 16 de desembre i ha criticat la “falta de transparència” del Govern que hauria generat “desconfiança” i “por”. Pintat també ha demanat que s’aturin les negociacions amb la UE, una petició que Martí ja ha descartat tot i deixar clar que no estancarà del tot cap acord. “El que farem és avançar. Però tampoc no em precipitaré.” UL i els independents de la Massana han presentat tres propostes d'acord vinculades a l'avançament electoral i a les negociacions amb Europa -"no volem un país de transitorietat", ha dit Pintat- que no han tirat endavant.

En la seva rèplica a les rèpliques, el cap de Govern, després d’anunciar el període en què situa la cita electoral, s’està centrant en criticar especialment Pere López -que ha criticat obertament el ministre d'Afers Socials, Justícia i Interior, Xavier Espot, que "sembla que ha de ser el salvador de tot", i Jordi Gallardo, a qui ha acusat de faltar al respecte al Consell General i ha lamentat que hagi fet “qualificacions molt gratuïtes”. Martí també ha retret al president liberal que faci molt temps que, a parer del cap de Govern, estigui fent campanya, fins i tot provocant una fractura dins el grup parlamentari per poder-se envestir d’autoritat i del lideratge únic de la formació.

Martí, que ha descartat un pacte amb UL i els independents de la Massana perquè, com també ha constatat el president del grup parlamentari demòcrata, Ladislau Baró, mantenen una diferència molt gran en relació amb la negociació amb Europa, ha tornat a repassar les consecucions realitzades, ressaltant aspectes que moltes de les formacions de l’oposició, i especialment el PS, remarquen, com ara els progressos fets, segons el cap de Govern, en matèria mediambiental i a nivell de polítiques d’igualtat i socials, tot i recordant que el futur de les pensions no està garantit. També ha assegurat que governi qui governi la pressió fiscal no s’abaixarà. Li ho ha remarcat especialment a Gallardo, a qui advertit que “no prometi que l’abaixarà perquè no ho farà. Perquè és molt difícil abaixar una cosa que ja està en marxa”.

El cap de Govern ha demanat que s’aprovin o, com a mínim, es portin a votació la majoria dels projectes de llei que estan a tràmit parlamentari, tot i recordant que “no tots els projectes de llei es poden aprovar” i que és obvi que en totes les legislatures hi ha iniciatives parlamentàries que queden al calaix. Toni Martí també ha manifestat que “no se’m pot acusar de no tenir un projecte de futur i de provocar un embús legislatiu. O una cosa o l’altra”. Martí ha fet i fa molts retrets a Gallardo que considera que aquest dimarts ha estat molt més agressiu que López, de qui ha dit que per la seva major experiència política i parlamentària l’ha fet ser “més moderat”. “Ja es posaran d’acord quina és la seva estratègia”, ha deixat anar fent l’ullet crític i irònic en relació amb el pacte territorial entre PS i Liberals en vista als propers comicis.

I les eleccions que vénen no poden ser, segons l’exposat per Martí, en cap altra data que no sigui el 31 de març o el 7 o el 14 d’abril. Segurament, i més encara, la data acabarà estan entre el 31 i el 7. De fet, Martí ha reconegut que només hi ha dues opcions. Per tant, el 31 de març o el 7 d'abril. Les vacances escolars de Setmana Santa s’inicien el 15 d’abril, que afegint-hi el cap de setmana anterior significa que a partir del 13 els escolars ja estaran de festa. Alhora, entre l’11 i el 17 de març hi ha les finals de la Copa del Món d’esquí alpí que Martí, que ha recordat que ha estat “el cap de Govern més escridassat de la història, des del 93 i abans”, vol presidir sí o sí. Almenys, aquella setmana s’escau la diada de la Constitució, que no es voldrà fer escaure en campanya electoral. Per tant, difícilment la campanya electoral s’iniciarà el darrer dia de Copa del Món, que no és del tot descartable. Es podria iniciar en un dilluns, el 18 de març. I els comicis podrien ser igualment el 31 de març. O la campanya es podria posar en marxa el cap de setmana del 23 i el 24 de març i acudir a les urnes el 7 d’abril.

 

Comentaris

Trending