Martí s'afarta de carbasses i 'es conforma' amb Maria Ubach com a ministra d'Afers Exteriors

Comentaris

Martí s\'afarta de carbasses i \'es conforma\' amb Maria Ubach com a ministra d\'Afers Exteriors
Martí s\'afarta de carbasses i \'es conforma\' amb Maria Ubach com a ministra d\'Afers Exteriors

El cap de Govern, Toni Martí, ha evidenciat aquest dimecres que no hi ha manera que ningú s’impliqui en el projecte governamental si no es tracta de funcionaris ja adscrits a la causa. Després de setmanes, de mesos, de dubtes, d’interrogants, de contactes i de carbasses, Martí ha anunciat que a partir del 15 de juliol la nova ministra d’Afers Exteriors serà l’actual ambaixadora d’Andorra a la Unió Europea (UE), Maria Ubach, funcionària de carrera i diplomàtica de llarga experiència. Martí ha assegurat que aquesta designació “és un senyal inequívoc d’avançar” en les negociacions amb Brussel·les i que la diplomàtica “és la millor elecció” possible. 

Ubach (a la foto) rellevarà Gilbert Saboya, que es farà càrrec, com ja s’havia dit també fa temps, d’un nou ministeri que es passarà a anomenar Economia i Innovació i que inclourà les secretaries d’Estat que encapçalen Neus Soriano i Josep Maria Missé. En les properes setmanes o mesos s’acabarà de decidir qui s’ocuparà a partir del 15 de juliol de la legació andorrana a la capital europea. Martí ha anunciat que la negociació per arribar a un acord amb la UE “va bé”. I que la solució que es dissenyi per al tabac es farà en consens amb colliters i fabricants i que, ara per ara, la negociació per al manteniment de les franquícies actuals també van pel bon camí. 

“Les línies vermelles les estem defensant i les propostes que fem estan sent ben acollides”, ha afirmat Martí. El cap de Govern ha assegurat que l’actual executiu no conclourà les negociacions amb la UE i ha demanat a Liberals d’Andorra que s’incorpori al pacte d’Estat que treballa per traçar les coordenades que han de marcar les converses amb Brussel·les. El màxim responsable executiu ha explicat que si el relleu s’ha decidit que es faci a mitjan juliol això respon a dos factors. I principalment a un: s’haurà tancat la negociació sobre el capítol de la lliure circulació de mercaderies (posteriorment s’ha de tractar la qüestió dels serveis, els capitals i les persones). També es dóna el cas que aquella data haurà finalitzat ja l’actual període de sessions parlamentàries.

Martí, com no podia ser d’una altra manera, ha ‘venut’ la tria d’Ubach com l’opció més bona (ell mateix o el seu entorn havien filtrat fa mesos el nom de l’ara designada, però també el d’Imma Tor i, sobretot, els de Sílvia Calvó i Eric Jover, que en dos moments diferent en un espai curt de temps van ser mediàticament nomenats ministres). El cap de Govern ha explicat que trobar un “reemplaçament” per a Saboya “en plena negociació” amb Brussel·les requeria “posar al capdavant” una persona que conegués el dossier de la UE. “No hi ha persona més adequada” que Maria Ubach, ha remarcat el polític escaldenc.

El màxim responsable governamental ha destacat que Ubach continuarà sent la cap de la delegació andorrana en la negociació quan sigui ministra, una responsabilitat que ja assumeix en l’actualitat com a ambaixadora. Toni Martí ha remarcat que Maria Ubach “no és militant de DA” i sí “una professional de la diplomàcia andorrana”. Per tant, era “la millor elecció que podia fer”. I per això ha agraït “la bona predisposició de la senyora Ubach per treballar a favor d’Andorra”.

Martí ha garantit “una transició ordenada” entre Saboya i Ubach i ha remarcat el fet que el nou ministeri que encapçalarà l’actual titular d’Exteriors “va molt més enllà de l’economia”. El cap de Govern ha recordat el fet que quan es va iniciar la legislatura la Cambra de Comerç va retreure-li el fet que no hi hagués un ministeri exclusiu d’Economia. Martí ha aprofitat també la compareixença per confirmar que el proper dia 25, és a dir, dimarts de la setmana que ve, visitarà juntament amb el síndic general, Vicenç Mateu, el Copríncep francès, François Hollande, per acomiadar-se. El cap de l’executiu ha assegurat tenia “solament gratitud cap al Copríncp francès” i ha assegurat que serà “per mi un honor” visitar Hollande pe dir-li adéu després d’haver servit “tan bé Andorra”.

Comentaris

Trending