Martí porta el seu nerviosisme al Consell i protagonitza un dur enfrontament amb el PS

El debat de les reserves d’esmena a la modificació de la Llei de la Funció Pública porta el cap de Govern a acusar de “‘faltón’” i de no haver fet res quan era ministre a Pere López

-
-
El debat sobre la reforma de la Funció Pública ha portat al Consell General un dur enfrontament entre el cap de Govern, Toni Martí, i el Partit Socialdemòcrata (PS), i especialment el seu lider parlamentari, Pere López. Els retrets entre tots han estat una constant mentre s’intentaven argumentar les reserves d’esmena i els vots particulars. No hi ha dubte que la modificació legislativa tirarà endavant. I, en principi, sense presència ni cap protesta a la cambra de funcionaris. Però també és evident que la proximitat de les eleccions està generant molt nerviosisme. De fet, Martí ha admès implícitament aquests nervis.

“Ni prepotència, ni arrogància, ni res. Ni nerviosisme. Això ho deixo a vostè. Bé, el nerviosisme no ho sé”, ha deixat anar el màxim responsable de l’executiu durant una de les intervencions emmarcades en l’estira-i-arronsa mantingut amb López. Martí, volgudament, ha centrat tot l’enfrontament amb el PS, deixant fins i tot deixant al marge altres actors polítics tot i criticar la gestió del Govern socialdemòcrata. El cap de Govern ha arribat a pujar al faristol durant el debat de la Funció Pública, també força bel·ligerant entre la socialdemòcrata Rosa Gili i la ministra Eva Descarrega, i des d’allí ha acusat Pere López de ser “un faltón” i de no haver fet res quan va ser ministre. “Aquesta intervenció no l’hauria hagut de fer, però és que també cansa”, ha advertit Martí que, a parer seu, el líder socialdemòcrata “ho barregi tot”.

Martí: “Aquesta intervenció no l’hauria de fer, però és que també cansa. Ho barreja tot. Vostè (Pere López) va errar tant que no va fer res”

El cap de Govern ha assegurat que molts dels problemes socials que pateixen avui els ciutadans d’Andorra també són responsabilitat de ‘l’era socialdemòcrata’, de “vostè i el seu superior quan vostès governaven. I què van fer? Res!”, ha etzibat a Pere López, que en diferents fases del debat ha lamentat que DA s’hagi adonat de les dificultats que passa una part important de la societat a “quinze dies, un mes” de la finalització de la legislatura i després de “vuit anys i dues majories absolutes” de gestió governamental. López no s’ha estat d’assegurar que les protestes ciutadanes no són només pels problemes que viu al carrer, també per les maneres de fer de la classe dirigent, d’“arrogància i xuleria”, i que, segons el líder del PS, amb les respostes que ofereix Martí “el posa clarament en evidència”. A Martí ha molestat molt, per exemple, que López hagi acusat DA d’haver nomenat el successor i candidat ‘taronja’ “de forma digital”.

Toni Martí ha acusat el PS en general de fer bullir l’olla, de jugar en certa manera, “amb temes massa seriosos. Això és massa fàcil”. El cap de l’executiu ha insistit en què el Govern socialdemòcrata també hauria pogut apujar el salari mínim via decret i no ho va fer. “Haurien pogut passar de les paraules als actes i no van fer res”, ha dit Martí, que abans s’havia demanat, en relació amb les mesures recentment adoptades pel seu executiu: “És suficient? Segurament no”.  Però ha recordat que durant quatre anys consecutius s’ha incrementat el salari mínim molt per sobre de l’IPC i ha negat haver tractat els funcionaris de ser uns privilegiats, afirmació que López li ha rebatut recordant una intervenció recent del cap de Govern en un programa de la televisió pública.

“Va errar tant que no va fer res”, li ha ventat Martí a López, a qui més enllà de considerar-lo de “faltón” també l’ha acusat de manca de coherència refregant-li pels morros el pacte entre PS i Liberals. El cap de Govern ha recordat que els socialdemòcrates retreuen al Govern algunes decisions que han estat avalades al Consell General pels liberals. Com ara les lleis laborals. Toni Martí també ha parlat de passada de les darreres protestes socials per dir que respecta enormement aquelles persones que hi han participat perquè, entre altres coses, fins i tot hi havia “amics meus”. I ha deixat obertament i explícitament fora del seus retrets tant a Jaume Bartumeu com Víctor Naudi.

López: “Actuen amb arrogància, amb xuleria. S’estan posant clarament en evidència. I ara tira pel recte amb una etapa d’improvisacions i decisions anàrquiques”

El representant parlamentari de Socialdemocràcia i Progrés (SDP) també ha agafat la paraula per al·lusions i per remarcar que Martí “no para de mirar deu anys enrere” i defensar algunes decisions adoptades pel Govern Bartumeu, com ara limitar les quotes d’immigració per fomentar l’ocupació entre els ja residents, posar una prestació per desocupació voluntària, congelar el preu dels lloguers o negociar els préstecs bancaris. “I després vostè té la gosadia de dir”, li ha deixat anar Naudi a Martí, “que no es va fer res”.

Però el frec a frec s’ha centrat amb Pere López. El president i líder parlamentari socialdemòcrata ha deixat clar que el PS “no som responsables” d’haver retallat les pensions, d’haver promogut unes lleis que a parer seu redueixen drets laborals i sindicals o d’haver impulsat una modificació de la Funció Pública que segons els socialdemòcrates no dóna resposta a les necessitats dels funcionaris. I que tot plegat ha portat a “una etapa d’improvisacions i decisions anàrquiques”, com ha qualificat López les mesures socials recentment acordades pel Govern. El conseller general del PS ha acusat Martí de “tirar pel recte” segurament pel “pànic a l’abisme” però ara “és una mica tard” després de vuit anys de governar i de fer-ho, ha lamentat López, amb imposicions i sense buscar cap mena de consens amb cap actor de l’escenari polític o social del Principat.

Comentaris (6)

Trending