La por de diversos infants a anar classe va disparar les sospites de les mares denunciants del mestre detingut

Els investigadors treballen a contra rellotge per acabar de confeccionar el dossier que s’hauria de trametre aquest dijous a la Batllia

-
-
El fet que almenys dues nenes, alumnes del mestre del col·legi María Moliner d’Escaldes detingut aquest dimarts acusat d’abusos sexuals, es neguessin a anar a classe per la por que els generava el docent hauria estat el detonador que va portar com a mínim dues mares a denunciar el cas. Així ho ha explicat en una de les denunciants en una narració que presenta llacunes i genera molts interrogants. No obstant, la seva denúncia ha estat una de les bases de l’arrest. La policia treballa a contra rellotge per acabar de confeccionar el dossier que ha de trametre a la Batllia. Està previst que l’arrestat, un ciutadà espanyol de 32 anys que havia arribat aquest curs al Principat, passi disposició judicial aquest dijous.

El cas ha commocionat els pares i mares i els responsables del col·legi espanyol d’infantil i primària. També la conselleria d’Educació de l’ambaixada espanyola i la mateixa legació diplomàtica estan consternades. No obstant això, i després de mantenir diverses reunions, la darrera de les quals amb el claustre pràcticament al complet, l’escola ha decidit continuar amb les activitats programades i actuar amb plena normalitat. L’ambaixador espanyol, Àngel Ros, que ha lamentat el fet tot i respectar escrupolosament la presumpció d’innocència del detingut, ha recordat que es tracta d’un cas “aïllat”. L’afer s’està investigant amb total discreció i secretisme. Amb molta cautela perquè hi hauria molts serrells per lligar i poques evidències constatables, segons fonts properes a la investigació.

Ni tan sols s’ha confirmat el nombre de denúncies que s’han formalitzat contra el detingut. Dues són segures. I n’hi hauria una tercera en curs segons fonts coneixedores de la investigació. Una de les denunciants, mare d’una de les presumptes víctimes del docent, assegura que hi ha almenys quatre nenes i un nen que haurien patit els suposats abusos del mestre. La dona explica l’afer amb tota mena de detalls, total seguretat i molta desimboltura. En el seu cas, la denúncia l’hauria formalitzat diumenge al migdia, just abans que la seva filla fos sotmesa a proves forenses i ginecològiques. 

El claustre del col·legi María Moliner d’Escaldes, encara consternat pels fets dels quals no tenen detalls formals, decideix mantenir la normalitat i totes les activitats programades

Segons aquesta denunciant, tot plegat seria com una mena de trencaclosques les peces del qual, amb el pas dels dies, haurien acabat encaixant. Hauria estat un procés llarg que va començar amb els malsons de la seva filla de tres anys, que va continuar amb la negativa de la nena a entrar a la classe i que va acabar diumenge passat amb una llarga tarda a l’hospital, després que una altra mare la contactés per explicar-li que ella es trobava en una situació similar amb la seva filla.

La nena de la denunciant que ha accedit a explicar el seu cas va estar a l’hospital, sempre segons la versió de la denunciant, des del migdia fins a quarts de nou del vespre. La menor va ser examinada per un forense i per dues ginecòlogues que van constatar l'existència de lesions a la zona vaginal compatibles amb un presumpte abús. Feia alguns dies que la nena no anava a escola. "Estava amb mi aquí a la botiga i els clients em preguntaven: ‘Com és que no va a escola?’". La nena no hi volia anar, es feia les seves necessitats a sobre, i li comentava a la seva mare que no la deixés sola, que tenia por. "Deia que el mestre la pegava i la castigava. Vaig parlar amb el mestre i la monitora i em van dir que tot estava bé i que no hi havia cap problema". Un dia va veure com un altre nena s'agafava a la porta perquè no volia entrar a classe.

El detonador de tot plegat, s’ha insinuat, va ser la trucada d'una altra mare, també diumenge. "Aleshores vaig entendre què li passava a la meva filla" i la mare va anar a posar la denúncia. Afirma que "hi ha quatre nenes més i un nen" que també han patit els presumptes abusos. "Tot plegat sembla una bogeria", afegeix. El neguit de la mare és saber si a la seva filla li quedaran seqüeles. "Hem d'esperar que passi el temps, és molt petita i potser tot serà només un malson”.

Els pares i mares de molts alumnes estaven aquest dimecres profundament consternats. La detenció del mestre, que tot i els pocs mesos que duia a Andorra -després d’haver exercit a l’Estat espanyol o als  Estats Units, per exemple- s’havia començat a guanyar l’estima de bona part de la comunitat educativa que més en contacte estava amb ell, ha estat la malaurada protagonista de la jornada. La majoria dels implicats -docents, progenitors…- no se’n sabien avenir. La versió de la mare denunciant que ha parlat obertament del seu cas ha transcendit abans fins i tot que aparegués als mitjans de comunicació i encara ha alimentat més l’enuig, l’estupefacció i els dubtes.

Comentaris (4)

Trending