L’USd’A reclama a Govern que imposi la tretzena paga al sector privat mentre la negociació amb els funcionaris continua ‘marejant la perdiu’

Els sindicats de l'administració es tornaran a reunir dilluns vinent amb els responsables de l'executiu per intentar arribar a un acord sobre la reforma de la Funció Pública

Comentaris

Un moment de la trobada d\'aquest matí a la planta baixa de l\'edifici administratiu.
Un moment de la trobada d\'aquest matí a la planta baixa de l\'edifici administratiu.
Hi haurà una trobada més, però ara sí que sembla que serà la darrera. Els sindicats de l'administració tenen la sensació que el Govern, que va lloant el treball lent però segur que suposadament es fa per mirar d'arribar a un acord sobre la reforma de la Funció Pública, els pren el pèl. I els en queda poc. Mentrestant, i aprofitant els viatges a l'edifici administratiu de Prat de la Creu, l'USd'A formalitzat la seva demanda perquè l'executiu fixi per llei la tretzena paga obligatòria al sector privat.

La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) ha demanat aquest dilluns per carta al cap de Govern, Toni Martí, que l’executiu promogui l’obligatorietat, via els canvis legals que pertoqui, de la tretzena paga en el sector privat. Seria una manera d’incrementar el poder adquisitiu dels assalariats per poder afrontar, per exemple, l’encariment dels preus dels lloguers vist que les mesures que planteja l’administració no tindran efecte fins a molt llarg termini. Així ho ha explicat el secretari general de l’organització sindical, Gabriel Ubach, després d’una nova reunió entre els representants sindicals dels funcionaris i la delegació negociadora del Govern. Un dia més, els uns i els altres maregen la perdiu. I la suposada mobilització es manté en l’aire.

L’executiu hauria presentat un estudi aproximatiu del cost que tindria la reforma de la Funció Pública amb les principals reivindicacions que fa el funcionariat. Segons aquestes dades, no validades formalment, en 25 anys l’Estat hauria de suportar 12 milions més de despesa en el capítol de personal. Sobre la negociació de fonts no hi hauria hagut cap avenç significatiu i el cansament comença a fer acte de presència entre alguns dels sindicalistes, que admeten ja sense rubor que “se’ns està prenent el pèl”.

Diversos sindicalistes comencen a témer una suposada tàctica governamental per intentar fracturar la unitat que hi ha entre els representants dels funcionaris

De fet, aquesta seria la tàctica dels negociadors governamentals: mirar de guanyar temps i intentar facturar la unitat sindical. I, de fet, ja es comença a visualitzar. Mentre els sindicats que representen els cossos uniformats ja començarien a endegar accions de mobilització, els representants del cos de docents, per exemple, miren de ser més conciliadors i volen esgotar totes les possibilitats de diàleg. No hi ha dubte que els mestres i professors saben que davant una aturada efectiva serien els principals protagonistes i, per tant, aquells que més estarien sota el focus. La negociació Govern-funcionaris continuarà dilluns que ve.

La trobada de la setmana vinent es considera, des de la part sindical, com la definitiva atès que molts dels activistes dels funcionaris creuen que des dels responsables de l'executiu se'ls està prenent el pèl. Alhora, només cal escoltar les declaracions dels uns i dels altres per veure que no hi ha res en comú. Mentre els representants dels col·lectius sindicals mantenen que les aproximacions que hi pugui haver són tan minses que gairebé no són perceptibles, la ministra de Funció Pública, Eva Descarrega, lloa reunió rere reunió el treball que s'està fent i els progressos que es duen a terme. No obstant això, la reunió de dilluns vinent s'ha qualificat en la convocatòria com de conclusions. Suposadament, el Govern hauria de donar resposta a les peticions fetes pels funcionaris i amb xifres a la mà realment avalades per qui escaigui informar què és assumible i què no ho és.

Comentaris

Trending