L’USd’A i l’associació de bombers plantegen fixar un topall salarial per als funcionaris

Les dues organitzacions de naturalesa sindical demanen replantejar el model d’Estat i veure si és factible reduir l’actual nombre de vuit administracions

-
-
La Unió Sindical d’Andorra (USd’A) i l’Associació de Bombers d’Andorra (ABA) consideren que cal adoptar mesures realment efectives al tomb de l’administració pública per contribuir a pal·liar la crisi econòmica que comportarà el coronavirus. D’aquesta manera, creuen que no serà amb retallades simbòliques dels salaris d’alguns càrrecs públics que se solucionarà la problemàtica. Per això reclamen, entre altres coses, fixar un topall màxim per als sous dels funcionaris, suprimir assessors i complements injustificats i desorbitats, o replantejar el model d’Estat analitzant si en un país de 75.000 habitants són necessàries vuit administracions executives.

En un comunicat conjunt, l’ABA i l’USd’A fan referència a la trobada telemàtica que una desena d’organitzacions sindicals han mantingut aquest matí amb la ministra de Funció Pública, Judith Pallarés, reunió a la qual l’USd’A no ha estat convidada en no ser un sindicat exclusiu de l’administració. En l’esmentada trobada, la titular ministerial ha demanat als sindicats idees o propostes per poder aprimar la despesa de l’administració davant els delicats moments econòmics que vindran. ABA i USd’A afirmen que “no serà amb accions simbòliques, com la mínima reducció dels salaris dels càrrecs públics, el que farà que podrem sortir d’aquesta crisi sanitària, econòmica i social”.

L’USd’A i l’ABA reclamen r “la reducció de salaris per sobre” d’aquells que estan fixats per als ministres i “fer ús dels recursos propis de l’administració” suprimint assessoraments externs

Les dues organització de naturalesa sindical expliquen que “en els darrers anys els funcionaris hem vist reduït el nostre poder adquisitiu, per una banda, amb les congelacions salarials dels darrers anys i amb l’eliminació de la gestió de l’acompliment. Tanmateix hem aportat a les arques de l’Estat més de 470 milions d’euros de les nostres jubilacions, diners que ni el Govern actual ni anteriors han aprovisionat”. I a partir d’aquí exposen una bateria de mesures que consideren que s’haurien d’adoptar perquè tinguin un veritable impacte en les finances públiques abans de deixar clar que “ens oposem a una reducció general i percentual dels salaris de la Funció Publica, com la reducció que és va efectuar en anys anterior, que només suposen  una retallada simbòlica i gens efectiva per l’economia del nostre país i animem als nostres governants a aplicar mesures que verdaderament siguin efectives”.

En primer lloc, reclamen “la reducció de salaris per sobre” d’aquells que estan fixats per als ministres. També demanen “fer ús dels recursos propis de l’administració: a tall d’exemple l’administració disposa d’un gabinet jurídic" i en canvi encomana la majoria dels assessoraments legals “a l’exterior i/o amb assessoraments amb salaris desorbitats, entenent que aquest assessoraments han de ser molt puntuals adaptats a les necessitats actuals que difereixen en molts casos a les que es necessitaven quan es van contractar”. També es demana, s’ha dit, “establir un llindar màxim de salari a l’administració, proposta feta en reiterades ocasions per l’USd’A”. Una altra de les peticions és “valorar la supressió” de complements de responsabilitat injustificats.

Els dos sindicats demanen “l’adaptació dels edificis administratius en matèria de calefacció  i il·luminació a les energies renovables” o “el canvi de model tributari de sicavs i societats patrimonials per una major distribució de la riquesa tributària”

Altres propostes que fan és “l’adaptació dels edificis administratius en matèria de calefacció  i il·luminació a les energies renovables”, “el canvi de model tributari de sicavs i societats patrimonials per una major distribució de la riquesa tributària” o “incentius per promoure  les prejubilacions i jubilacions dels treballadors públics de l’administració amb l’objectiu de reduir les plantilles dels treballadors mes antics com va efectuar les entitats bancàries”. L’USd’A i l’ABA també mantenen que “de la mateixa manera que el Govern ha pogut col·locar una emissió de deute públic per valor de 125 milions d’euros, en pot treure una altra on tots els andorrans hi tinguin accés”. La “simplificació ‘on-line’ de la tramitació burocràtica a tots els departaments possibles de l’administració”, l’“adaptació del parc mòbil de govern a les noves energies renovables” o “replantejar-se el model d’Estat” serien altres de les suggerències dels dos sindicats, que es demanen si “calen vuit administracions amb la conseqüent despesa que suposa per a 75.000 habitants”.

Comentaris (19)

Trending