Liberals admet que part de la militància d’Escaldes va votar PS per castigar Martí

La formació presidida per Jordi Gallardo fa un “balanç positiu” dels resultats de les comunals, que “revaliden la coalició” governamental sense pressuposar què pot passar en el futur

-
-
El president de Liberals d’Andorra (L’A), Jordi Gallardo, ha fet un “balanç positiu” dels resultats de les eleccions comunals d’aquest diumenge i ha destacat que revaliden la coalició governamental. Però ha lamentat el resultat a Escaldes tot recordant, a més a més, que en aquesta parròquia un part del vot liberal “ha basculat cap al PS, alguns per sentiment de vot útil i d’altres com a vot de càstig” a Demòcrates per no acceptar l’aliança que sí que s’ha fet en altres parròquies.

L’executiva liberal s’ha reunit aquest vespre per analitzar els resultats electorals i després de la trobada el president de la formació i el secretari general, Gerard Estrella, han comparat l’evolució positiva haguda aquest 2019 respecte del 2015. “Hem passat de sis a set consellers; d’estar a l’oposició a estar a la majoria; tenim una cònsol menor i tots els electes són militants”, ha destacat Gallardo, que ha destacat el reforç que suposen els comicis per al pacte governamental. “Allà on s’ha presentat la coalició el resultat ha sigut incontestable”, ha afirmat el dirigent liberal, que sense dir-ho ha vingut a dir que els resultats han deixat a l’evidència aquells que deien que hi hauria “un vot de càstig pels pactes del 7 d’abril i no s’entendria. Allà on s’ha fet la coalició ha funcionat. Sempre quedarà l’interrogant (d’Escaldes) i l’escenari (si hi hagués hagut unió) segurament hauria estat un altre”.

“El resultat demostra que la millor opció” era la coalició; en el cas d’Escaldes assegura Gallardo que ho van intentar fins al darrer instant i, per tant, “tenim el sentiment i la consciència tranquil·la”

De fet, la situació d’Escaldes ha centrat una part important, quantitativament, de la compareixença. Gallardo ha recordat que “hi havia una gran majoria de militants d’Escaldes” que volien pactar amb Demòcrates i que la coalició es va intentar fins a darrera hora. “Es van proposar les màximes flexibilitats i no es van imposar noms”. Però els socis majoritaris a Govern, pel que fa al seu comitè escaldenc, no va acceptar l’aliança tot i que “hi havia opinions diverses”. “El resultat demostra que la millor opció” era la coalició. Com que segons els liberals, ho van intentar fins al darrer instant, “tenim el sentiment i la consciència tranquil·la”.

Això no treu que la formació tingui clar que una part de la militància escaldenca no va veure la seva candidatura, la d’UnióXEscaldes, com a favorita, i va optar pel “vot útil o el vot de càstig cap a la fórmula que s’havia elegit” tot votant el PS. És a dir, es va castigar Toni Martí i la decisió ‘demòcratamartinista’ de no voler pactar amb Liberals. Gallardo ha deixat clar que no hi va haver cap instrucció. Tampoc no ha sabut quantificar quants militants han pogut arribar a votar socialdemòcrata tot i que ha recordat que el 2015 Liberals va quedar per sobre del PS. D’haver-hi hagut acord demòcrataliberal, això sí, “el resultat hauria estat un altre”.


El secretari general, Gerard Estrella (esquerra), i el president de Liberals, Jordi Gallardo. | ALTAVEU

El secretari general del partit, Gerard Estrella, ha destacat que els equips que es van confeccionar aliadament entre DA i Liberals han treballat de manera cohesionada , “amb bona entesa i cap moment de tensió”. Estrella, que també ha explicat que caldrà buscar la manera d’incentivar més la participació i que l’abstenció no continuï pujant, ha destacat que les diverses candidatures d’En Comú van deixar ideologies al marge, sense renunciar-hi personalment, però col·lectivament “treballant pel bé de la parròquia”. “Si ens passem la vida lluitant per petites cosetes ens quedarem estancats”, ha remarcat el secretari general liberal.

“Liberals d’Andorra té avui més visibilitat que fa un any” gràcies a la coalició de Govern i a les aliances comunals. “Sempre tens molta més visibilitat estant a la majoria que a l’oposició”

Tant Gallardo com Estrella han assegurat que la marca liberal en cap moment es veu diluïda. De fet, segons el president del partit, “Liberals d’Andorra té avui més visibilitat que fa un any” gràcies a la coalició de Govern i a les aliances comunals. “Sempre tens molta més visibilitat estant a la majoria que a l’oposició”, ha afirmat Gallardo, que després també ha assegurat que “és prematur” parlar de l’evolució que poden tenir demòcrates i liberals o el que és el mateix, de si hi pot haver fusió, coalició, federació o el format que sigui. “El que hagi de passar, passarà”, ha dit el també ministre de Presidència, que sí que ha reconegut, com no podia ser d’una altra manera, que amb Demòcrates “hi ha un espai ideològic que compartim”.

Vot a residents i nacionalitat

Vinculat amb qüestions lligades a la participació electoral, Jordi Gallardo ha deixat clar i sense embuts que “no defensem el vot del resident ni en les comunals ni en les comunals”. Una altra qüestió és la doble nacionalitat i l’accés al passaport. El president liberal ha explicat que si l’acord d’associació amb la UE permet superar les dificultats que els andorrans tenen per accedir a segons quines instàncies, no hi haurà lloc a debatre sobre l’autorització de la doble nacionalitat. “Si no se supera” caldrà estudiar mesures. En qualsevol cas, rebaixar els anys per accedir a l’obtenció del passaport andorrà sí que “es una via”, que tampoc garanteix res. “Dins el partit no hi ha una posició unànime”, ha reconegut Gallardo després de dir que “passar de 20 a 10 anys seria anar més ràpid (del que potser tocaria) però tampoc” no seria excessiu, encara que fer la rebaixa de manera gradual semblaria millor.

Comentaris (5)

Trending