L’hospital va prohibir l’accés a la dona del masover perquè pretenia fer signar un document exculpatori a l’operari explotat

El cas d’explotació laboral en una finca agrícola d’Auvinyà causa indignació i des de diversos sectors s’exigeix que es dilucidin totes les responsabilitats

Una vista d'Auvinyà.
Una vista d'Auvinyà.
La direcció de l’hospital Nostra Senyora de Meritxell, a proposta i demanda del personal sanitari, va haver de prohibir l’accés al centre de la dona del masover detingut dimecres acusat d’un delicte d’explotació laboral. La dona acudia assíduament a veure l’operari que haurien tingut treballant en uns terrenys d’Auvinyà de manera il·legal i en unes condicions deplorables. L’objectiu de la dona, almenys en algunes ocasions, era que l’home que a principi de novembre va patir una caiguda tot treballant a la finca signés un document on exculpava de qualsevol responsabilitat els seus suposats empleadors.

El cas és complexe i molt poc usual, almenys en l’actualitat. Però no per això és “denigrant” i “molt indignant”, segons diverses fonts, que exigeixen que la investigació judicial s’ampliï tant com faci falta i s’acabin dilucidant totes les responsabilitats que hi pugui haver en aquest afer. No només per les condicions laborals, també per les limitacions cognitives i d’altra naturalesa del treballador afectat, l’abús seria manifest i molt degradant, segons les fonts consultades. Fins fa poc que la família de l’home que durant més de dos mesos ha estat hospitalitzat ha reprès el contacte amb ell, durant l’estada al centre hospitalari les úniques visites que rebia la víctima hospitalitzada eren de la dona del masover.

Aquesta dona hauria regentat com a mínim un establiment de venda de fruites i verdures al carrer Doctor Palau de Sant Julià. Hi venia en gran mesura la producció -o una part, almenys- que es conreava als terrenys d’Auvinyà, arrendats a la propietat de la finca. El contracte, vigent encara, seria ben interessant per les dues parts. És a dir, amos de les terres i masover. La víctima dels tractes laborals degradants sempre n’hauria quedat al marge. De fet, tot i la seva bonhomia, la seves limitacions intel·lectuals i lingüístiques feien que l’home, d’uns 50 anys, no tingués massa relacions més enllà dels seus empleadors. Masover i mosso, per dir-ho així, vivien usualment en sengles pisos diferents del carrer de les Escoles. 

La senyora havia regentat un establiment de venda de fruites i verdures al carrer Doctor Palau de Sant Julià que, en gran mesura, comercialitzava productes conreats a les terres arrendades

El masover va ser detingut dimecres al migdia i va passar a disposició judicial l’endemà acusat d’un delicte contra els treballadors. La Batllia el va deixar en llibertat però el va processar i li va retirar el passaport perquè no pugui abandonar el país. Algunes fonts consultades han assegurat que en funció de com avanci la investigació, el processat pot jugar-se una bona condemna. D’aquí que es podia témer una fugida. I és que la situació irregular i manifestament abusiva, sempre des de la presumpció d’innocència, faria una dotzena d’anys que duraria. Les fonts consultades han assegurat que el fet que els masovers eren conscients de fer quelcom sinó punible com a mínim sí anòmal ho demostra el document que es va intentar fer firmar a la víctima estant hospitalitzat.

L’afectat, que està pendent d’una intervenció quirúrgica que finalment ha acordat assumir la CASS després que s’hagi dut a terme una regularització exprés de la situació administrativa de la víctima del tracte laboral degradant, pràcticament no sap llegir. De fet, segons les fonts, haurien estat membres del personal sanitari els que haurien advertit l’afectat que no podia signar aquell document per les implicacions que hauria pogut comportar. Hauria alliberat pretesament els masovers de qualsevol responsabilitat en tot plegat. Caldrà veure, han assegurat les fonts, si la investigació dilucidarà noves responsabilitats, justament, pel document que es pretenia fer firmar i que, clarament, no va redactar el masover.

La presència a l’hospital de la dona del masover processat era tan assídua, i la reacció que immediatament experimentava el pacient era tan angoixant, que vist els efectes nocius que produïa la presència de la dona en el malalt va portar la direcció hospitalària a prohibir-li l’accés. De fet, i en part, va ser tot això el que va fer encendre totes les alarmes i els inspectors laborals que per l’avís dels professionals sanitaris van començar la instrucció de la causa la van acabar derivant, també, a la via penal. Ara, l’afectat viu en una pensió a càrrec dels serveis socials governamentals. La instrucció de l’afer encara trigarà en tancar-se.

Entre altres coses, als terrenys d'Aixirivall on estava explotada la víctima s'hi fa tabac.

Relacionat

Detingut un masover d’Auvinyà per explotar un compatriota durant dotze anys

Comentaris (12)

Trending