L’hospital esclata amb la decisió del comitè d’empresa del SAAS de renunciar a millores salarials

Els representants del personal han comunicat a la direcció que “temporalment” es refusava la partida pressupostària aprovada pel pel Govern que suposava un increment econòmic

-
-
El que pretenia ser un anunci joiós -i així se l’ha agafat el ministre de Salut, Joan Martínez Benazet- s’ha girat en contra el comitè d’empresa del Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) i ha escalfat, i molt, els ànims, com a mínim, en una part important del personal de l’hospital. Fins al punt que aquesta nit els representants dels treballadors hauran d’apagar molts focs. Tot plegat, perquè han comunicat a la direcció del SAAS i han publicitat fins i tot que renunciaven a aquella partida pressupostada pel Govern per aquest 2020 que havia de comportar una millora econòmica als empleats sanitaris. Posteriorment han arribat les matisacions: el que realment es volia dir és que es posposa la qüestió, que s’ajornen aspectes que estaven acordats però que tampoc no estava previst que s’apliquessin en breu.

Martínez Benazet ha agraït enormement en la compareixença d’aquesta tarda el gest del personal del SAAS, que no només s’exposen com pocs al virus pandèmic sinó que, a més a més, havien renunciat renunciat a unes mesures econòmiques que suposaven en xifres rodones i globals mig milió d’euros per aquest 2020. “Renunciaran a millores retributives”, ha recollit el titular de Salut en la seva aparició pública. Poc sabia el ministre de la tempesta que vindria poc després. Perquè la dotació prevista formava part de la negociació d’un conveni col·lectiu encara en fase de redacció i desplegament les bases del qual van haver d’aprovar en assemblea.

“Hem decidit: posposar totes les mesures que requereixin un augment del pressupost, renunciant així a la partida pressupostària aprovada pel Govern d’Andorra, per a les millores laborals del conveni col·lectiu”

I si el pas endavant que es va aconseguir va ser amb l’acord formalment de tots els treballadors, no podia ser de cap de les maneres, que uns pocs representants del personal hagin decidit just el contrari: deixar sense efecte, almenys parcialment, a allò que tothom havia tingut l’opció de votar Cert que no renuncien a altres tipus de millores, com les de formació o, de forma més general encara, “les no econòmiques”, però el debat, l’enuig i el batibull estava servit. 

En un comunicat públic que ha començat a transcendir just en el mateix moment que els ministres feien el balanç de la jornada en relació a la situació de la Covid-19, el comitè d’empresa exposava que “és conegut que en el moment actual prima la crisi sanitària i per tant la direcció centra la seva atenció en l’establiment de mesures per a la contenció de dita crisi. Nosaltres, com a comitè d’empresa del SAAS, restem a l’espera d’una reunió amb direcció per definir com afectarà aquesta crisi sanitària i posteriorment econòmica als empleats”

El ministre de Salut ha agraït el gest dels representants dels treballadors i quantificat la suposada renúncia en mig milió d’euros que es destinarien a altres qüestions relacionades amb la lluita contra el coronavirus

Amb aquest preàmbul, i després d’explicar els esforços professionals que estan fent aquests dies per lluitar contra la pandèmia, d’explicar que s’havia arribat a un acord per dur millores econòmiques aquest 2020 que haurien de continuar el 2021, i abans d’agrair també l’esforç i el comportament que està duent la ciutadania en el seu conjunt, exposaven la decisió adoptada tot “aplicant el principi de corresponsabilitat que el Govern d’Andorra promou”. En conseqüència, manté el comitè d’empresa textualment, “hem decidit: posposar totes les mesures que requereixin un augment del pressupost, renunciant així a la partida pressupostària aprovada pel Govern d’Andorra, per a les millores laborals del conveni col·lectiu. Aquesta mesura serà avaluada cada any de forma conjunta amb la direcció en funció de la situació financera del país”.

Aquesta renúncia era la que el ministre de Salut havia valorat en alguna mica més de 500.000 euros que serien destinats a altres qüestions derivades de la crisi del coronavirus. El comitè d’empresa encara hi deia que “és per això que mentre duri aquesta crisi sanitària i posteriorment econòmica, és el nostre desig continuar treballant en consonància amb la direcció per tal de tirar endavant les mesures no econòmiques que esdevinguin en el futur conveni col·lectiu i normatives respecte a les actuals”. L’incendi, però, ja estava servit. A l’hospital, per A o per B, el personal està massa sensible com per haver d’entomar segons què. I qui més qui menys, almenys a cop calent, ha reaccionat iradament. 

Les matisacions

Amb la inflamació provocada pel comunicat públic, els diferents components del comitè d’empresa han hagut de recordar a molt dels seus companys que la situació actual és la que és. Que només és un tema de ‘tempos’ i que, realment, no es renuncia a res. Que es deixa sense efecte la partida prevista per aquest 2020, però que el que es pretenia que es millorés enguany, s’haurà de millorar més tard. Entre altres coses perquè el conveni col·lectiu encara no està elaborat i difícilment estarà perquè pugui ser aplicat aquest any.

Per tant, han vingut a explicar després fonts del comitè d’empresa, l’únic que es fa és ajornar les millores que es pretenien i que tot el personal va donar per bones. Mesures, consideren els representants del personal, que s’hauran de mantenir en el futur. I ara caldrà lluitar, també, perquè totes aquelles persones que estan posant el coll i més en la lluita contra el coronavirus, vegin compensat el seu esforç. Les moltes hores de dedicació a tendre pacients, a vèncer el virus.

Llegeix AQUÍ el comunicat íntegre

Documents

Comentaris (31)

Trending