L'escàndol de la constructora Odebrecht sacseja l'Amèrica Llatina i esquitxa bancs de mig món Andorra inclosa

Comentaris

L\'escàndol de la constructora Odebrecht sacseja l\'Amèrica Llatina i esquitxa bancs de mig món Andorra inclosa
L\'escàndol de la constructora Odebrecht sacseja l\'Amèrica Llatina i esquitxa bancs de mig món Andorra inclosa

La investigació sobre el denominat ‘escàndol Odebrecht’, la major constructora de l’Amèrica Llatina, està causant una enorme revolada en aquell continent, alhora que esquitxa a entitats bancàries de mig món, que d’alguna manera o altra van operar amb la ‘megaempresa’ o amb gent que acabava rebent pagaments, del tipus que fos, d’aquella constructora. D’una manera o altra, Crèdit Andorrà, Andbank -amb una filial establerta al Brasil, principal centre operatiu d’Odebrecht- i Banca Privada d’Andorra apareixen afectades per l’afer, que també enllaça amb moltíssims altres bancs de primer nivell de tot el món.

El treball de les autoritats americanes per intentar desemmascarar Odebrecht ha encès l’alarma en molts països llatins. Des de l’esmentat Brasil, on la constructora, amb 75.000 treballadors, tenia la seva matriu, a Guatemala i Mèxic passant per la República Dominicana, Perú, Equador, Panamà, Colòmbia o Veneçuela. I també altres indrets al continent africà com Moçambic o Angola. En qualsevol cas, s’acusa la constructora d’origen brasiler d’aconseguir adjudicacions a partir del pagament de suborns a alts càrrecs de les institucions adjudicatàries. En alguns casos caps de govern i ministres mateix.

La constructora hauria creat un complex entramat per poder satisfer aquells pagaments il·lícits i, alhora, vulnerar els controls de les entitats financeres. BPA, per exemple, va operar amb Odebrecht i ho va fer amb a través d’unes societats panamenyes creades pel despatx d’advocats Alcogal (acrònim d’Alemán, Cordero, Galindo & Lee). ‘Diari d’Andorra’ vincula les societats al pagament de suborns a dos fills de l’expresident panameny Ricardo Martinelli. 

Ho fa a partir d’una informació extreta del portal d’aquell país LaPrensa (en reprodueix fins i tot la mateixa fotografia que el mitjà panameny) però no recull per exemple, el fet que les acusacions són fetes per un exalt càrrec (Luiz Eduardo Soares ‘Luizinho’) de la constructora que va delatar certes operacions per obtenir beneficis penals. ‘Luizinho’ feia d’enllaç entre Odebrecht i BPA i, en tot cas, segons fonts properes a l’antiga direcció del banc intervingut, mai no va informar que el beneficiari final fossin els fills de Martinelli ni cap altre personatge sotmès a l’exposició pública (PEP).

De fet, les societats a través de les quals rebien presumptament suborns els fills de l’expresident de Panamà no els tenien pas com a beneficiaris. I aquesta circumstància no la van detectar ni els equips de compliment normatiu d’Alcogal ni de BPA. Ni tampoc BPA Serveis, qui sota el comandament de l’actual cap del departament jurídic i de compliment normatiu de Vall Banc, Xavier Díaz, mai no va detectar res anòmal. 

Un cop ha transcendit l’acusació en relació als fills de Martinelli, l’expresident panameny les ha negat rotundament sense fer una referència directa a les revelacions fetes pel departament de Justícia americà. Martinelli no seria l’únic component del seu gabinet a qui l’afer de la constructora Odebrecht hauria esquitxat directament o indirectament. També hi hauria l’exministre Jimmy Papadimitriu. En aquest cas, el polític panameny d’origen grec tindria o hauria tingut comptes a Crèdit Andorrà. De fet, l’entitat ‘verda’ va demanar poder traspassar fa uns anys uns quinze milions d’euros de Papadimitriu a BPA que aquest darrer banc va rebutjar en no haver-hi dubte que es tractava de dipòsits d’un PEP.

Havent esclatat tot aquest escàndol, a Martinelli també se’l lliga a fets pocs clars amb l’advocat Ernesto Chong Coronado i l’exfinancer David Murcia Guzmán. Tots dos, en aquest cas, són coneguts a Andbank. De fet, Chong hi té encara avui un compte bloquejat per ordre judicial arran de la seva involucració amb un cas de presumpte blanqueig de diners procedents d’estafes. Chong Coronado i el seu pare, Ernesto Chong de León han portat l’Estat andorrà al Tribunal de Drets Humans d’Estrasburg. El cas ha estat acceptat i resta pendent fixar una data per a la vista.

Que Andbank tenia vinculacions amb Odebrecht ho confirma també el cap de renda fixa de la firma de ‘brokeratge’ que el banc andorrà té a Miami, Carlos Gribel, que no fa pas gaire mesos parlava de com era d’interessant per als bancs finançar la constructora brasilera i com s’acabaria convertint, després, en un problema per saber manejar.

Comentaris

Trending