Dotze persones que han estat en contacte amb el positiu de coronavirus queden aïllades a casa

L’únic diagnosticat fins ara al país, un noi de 20 anys, presenta un quadre molt lleu i es preveu donar-lo d’alta en un màxim de dos dies; l'entorn que hagi d'aïllar-se al domicili tindrà cobertura sanitària de la CASS

La metgessa internista i experta en infeccions Odile Sarroca és una de les coordinadores del protocol pel coronavirus.
La metgessa internista i experta en infeccions Odile Sarroca és una de les coordinadores del protocol pel coronavirus.
El noi de 20 anys que ha esdevingut el primer cas de coronavirus positiu al Principat hauria estat en contacte amb una dotzena de persones residents al país amb una exposició prou destacada com per poder haver contret la malaltia. Així ho ha constatat l'enquesta epidemiològica realitzada pel ministeri de Salut. Aquestes dotze persones hauran de quedar-se aïllades al seu domicili fins que passi el període d'incubació, que és de catorze dies. Cap de les persones d'aquest entorn no presenta cap símptoma anòmal, ni tan sols lleu.

Aquelles persones que per precaució s’hagin de quedar aïllades al seu domicili en relació amb el coronavirus tindran cobertura sanitària de la Caixa Andorrana de la Seguretat Social (CASS) d’igual manera que la tenen els eventuals malalts. És el cas de les persones que la investigació epidemiològica endegada aquest matí després que es confirmessin els resultats positius de les analítiques fetes al jove ingressat dissabte a l'hospital ha determinat que cal que quedin també aïllades. La incubació del virus és de catorze dies, això no vol dir que l'aïllament domiciliari hagi de durar aquest temps.

En el moment que el pacient contagiat doni negatiu en dues analítiques consecutives en 48 hores serà donat d’alta totalment ‘net’ i sense risc que pugui transmetre el virus

D'aquest període cal descomptar-ne els dies que hagin passat d'ençà de l'últim cop que van estar en contacte amb el noi efectivament diagnosticat. És a dir, hauran d'estar un màxim de dotze dies aïllats. L'andorrà no és l'únic entorn del jove que haurà d'estar al cas i observant el seu estat de salut els propers dies. El ministeri s’ha posat en contacte amb les autoritats sanitàries catalanes atès que el diagnosticat a Andorra, que hauria contret la malaltia a Milà, hauria estat en contacte amb persones de Catalunya.

El titular de Salut, Joan Martínez Benazet, i la metgessa internista especialista en infeccions Odile Sarroca han comparegut aquest migdia per donar més detalls en relació amb la malaltia arran del diagnòstic del primer positiu per coronavirus al país. En el moment que en les properes 48 hores, el noi que està ingressat de manera aïllada a l’hospital, doni negatiu en dos analítiques consecutives serà enviat cap a casa. Haurà quedat net i ja no serà ‘apte’ per a la transmissió de la malaltia.


El ministre de Salut, Joan Martínez Benazet, i la doctora Odile Sarroca durant la compareixença. | ALTAVEU

Benazet i Sarroca han volgut transmetre un missatge de calma i tranquil·litat, i tot i recordar que el coronavirus té “un índex de mortalitat que no és menyspreable”, s’ha deixat clar que en el 80% dels casos no va més enllà d’un simple refredat, no arriba ni a grip forta. Només en un 5% de les ocasions l’afectació causada pel virus esdevé una pneumònia i la seva repercussió té un abast greu o molt greu. La mortalitat infantil és inexistent. Martínez Benazet ha recordat que el virus en qüestió el desconeixen “els científics i el desconeix el cos humà”, d’aquí que sigui més difícil de tractar. Sarroca ha explicat que en molts casos no cal cap mena de tractament, a tot estirar l’administració d’antitèrmics.

Trucar al 116; no anar a Urgències

El noi que aquesta matinada ha estat confirmat com a positiu de coronavirus en arribar els resultats enviats a un laboratori especialitzat de Madrid, va ingressar dissabte a l’hospital amb una lleugera febrícula. Com que el jove ja havia comunicat anteriorment que havia estat a Milà, les autoritats sanitàries ja el tenien localitzat i sabia què havia de fer en el cas que tingués algun símptoma compatible amb la malaltia. 

S’insisteix en evitar ara per ara anar a destinacions de risc: nord d’Itàlia, la Xina, Singapur, Corea del Sud i l’Iran

El ministre ha remarcat que davant de simptomatologia compatible amb el coronavirus i si s’ha estat en algun país on hi ha transmissió comunitària no s’ha d’anar directament a Urgències sinó que s’ha de trucar al 116 i és el centre d’emergències mèdiques el qui activa els protocols necessaris per tal d’arribar a l’hospital pels canals d’aïllament, amb la qual cosa es minimitza el risc de propagació del virus en el cas que hi fos.

Justament, el noi que ara ha esdevingut el primer cas positiu del Principat va arribar a l’hospital en ambulància i ja amb el protocol activat. Un altre element destacat tant pel ministre com per l’especialista en medicina interna és el fet que tots els sospitosos de poder haver contret la malaltia ho són pel fet que han estat en llocs diguem-ne de risc. En aquest sentit, Martínez Benazet ha tornat a insistir en la necessitat d’evitar destins ‘perillosos’ hores d’ara com poden ser el nord d’Itàlia, la Xina, Singapur, Corea del Sud i Iran.

Fins ara les autoritats sanitàries han rebut 14 trucades en referència a 23 persones per interessar-se pel coronavirus. Deu d’aquestes trucades era per comunicar l’arribada de països de risc; les altres quatre, perquè hi havien d’anar. El registre de viatgers, a més a més, ha tingut notícies de 57 ciutadans d’Andorra que han estat darrerament a Itàlia, tres que han estat a Corea i mig centenar més repartides en altres indrets més exposats. 

El ministeri de Salut manté que "prendre la temperatura a l'entrada del país no és una mesura eficaç" per evitar possibles afectacions

El titular de Salut ha explicat que és important que les persones que tornen d’un lloc on hi ha hagut transmissió comunitària de la malaltia deixin a les autoritats sanitàries del país un telèfon de contacte perquè se’ls pugui fer el seguiment corresponent i facilitar la informació que escaigui. Alhora, ha deixat clar, davant de certs comentaris, que “prendre la temperatura a l’entrada del país no és una mesura eficaç” per aturar possibles afectacions. Al Principat no hi ha cap problema, ha assegurat el ministre, per rebre ciutadans d’on sigui perquè no hi ha risc que s’infectin al país.

Finalment, Martínez Benazet ha explicat que aquelles persones que han de quedar ingressades a l’hospital perquè no es troben prou bé i els seus símptomes són compatibles amb el coronavirus evidentment causen baixa laboral i tenen cobertura de la CASS -en el cas que hi estiguin afiliats- per malaltia; i s’ha acordat que aquesta mateixa situació s’estengui per aquelles persones que s’hagin de quedar a casa per prevenció. La baixa s’atorga per raons de risc epidemiològic. El període d’incubació de la malaltia és d’uns 14 dies i normalment aquest és el termini de temps que s’ha de fer l’estada i l’observança domiciliària.

-

Relacionat

Primer cas de coronavirus confirmat a Andorra
-

Relacionat

Les analítiques descarten que la dona aïllada aquest divendres al migdia a l'hospital tingui coronavirus

Comentaris (3)

Trending