Les patronals defensen el referèndum per l'acord d'associació amb la Unió Europea

La CEA, la Cambra i l'EFA volen que la fiscalitat i la regulació del dret social quedin fora del conveni

Armengol, Cadena i Mora durant la roda de premsa d'aquest dilluns.
Armengol, Cadena i Mora durant la roda de premsa d'aquest dilluns.
La Confederació Empresarial Andorrana, l’Empresa Familiar Andorrana i la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Andorra han presentat aquesta tarda al Govern un document de posició conjunt de les tres entitats davant la negociació d’un acord d’associació amb la Unió Europea. El document posa l’èmfasi en la necessitat que l’acord aporti beneficis tangibles per al país, contribuint a diversificar el teixit productiu, aportant millores significatives en infraestructures de comunicació i potenciant sectors estratègics propis.

En el document demanen al Govern que implanti regulacions internes perquè el teixit empresarial pugui competir davant l'arribada de noves empreses. També s'han mostrat d'acord amb la celebració d'un referèndum abans que l'acord arribi al Consell General, i han sol·licitat que la fiscalitat i la regulació del dret social quedin fora de la negociació.

El president de la Cambra de Comerç, Miquel Armengol s'ha tornat a referir al desenclavement del país i ha mostrat la seva preocupació per "la gran quantitat de normativa que haurà d'assumir el país". El president de la CEA, Gerard Cadena ha apuntat que "Andorra pot ser el lloc ideal per aplicar noves tecnologies" mentre que el de l'EFA, Francesc Mora ha advertit que "no podem delegar la nostra capacitat legislativa a unes autoritats externes". Ha afegit que és tracta d'un document de mínims i ha explicat que "no cal tenir pressa perquè és un procés llarg i complex".

En el document conjunt, les tres entitats demanen que la diversificació econòmica i l’atracció d’inversió estrangera d’alt valor afegit no quedi en una promesa vaga, sinó que es concreti amb beneficis tangibles per al conjunt de l’economia. Així mateix, reclamen que la participació al mercat interior sigui efectiva en els dos sentits, contribuint a normalitzar i potenciar el comerç electrònic des d’Andorra cap a la resta de països del mercat interior i trobant una sortida a la compra de béns a Andorra per part de viatgers extracomunitaris que es trobin en trànsit en territori comunitari.

Pel que fa a la lliure circulació de persones, s’advoca per buscar fórmules que permetin a Andorra seguir controlant el fluxos migratoris, mantenir la vinculació entre residència i treball i conservar mecanismes claus per a la seguretat i la cohesió social com les mesures de policia administrativa. Així mateix, les tres entitats defensen el model de protecció social andorrà i advoquen perquè l’acord inclogui una exclusió explícita d’una eventual harmonització de les figures de protecció social en el futur.

Etiquetes

Comentaris (7)

Trending