L’empresari de la construcció agredit per dos operaris fa cas omís a les demandes d’inspecció de treball

Un dels empleats l’havia denunciat per infracció laboral dies abans de l’atac que va patir el patró en un aparcament de l’avinguda Santa Coloma; dos més el van denunciar una setmana després

La policia en el lloc dels fets poc després que succeïssin. Els agressors van ser detinguts i condemnats.
La policia en el lloc dels fets poc després que succeïssin. Els agressors van ser detinguts i condemnats.
L’empresari del sector de la construcció que el 4 de juliol va ser agredit per un dels seus treballadors en presència d’un altre que no va fer res per evitar-ho no s’ha presentat davant de la inspecció de treball per respondre de cap de les tres denúncies formulades pels empleats per suposades infraccions laborals. Una de les denúncies era prèvia a la batussa que hi va haver a l’aparcament Giberga, a tocar de l’avinguda Santa Coloma de la capital, i les altres dues eren posteriors.

Suposadament, les diferències laborals -per exemple, davant la discussió d’havers que s’havien ja avançat o no; o incompliments en els horaris que havien valgut obertures d’expedients a alguns dels operaris- ja estaven en el rerefons de, no obstant, l’injustificat intent d’apunyalar el patró. Els fets van ocórrer poc després del teòric inici de la jornada laboral en les immediacions de l’immoble on estaven treballant tots plegats. Un dels treballadors va colpejar l’empresari, que va poder resistir i repel·lir l’envestida i, fins i tot, l’intent d’agressió per part de l’operari amb una eina punxant. 

Un altre treballador s’ho mirava sense fer res (l’únic que hauria fet hauria estat intentar ocultar l’arma) i encara un tercer hauria ‘animat’ els altres dos a actuar. En tot cas, els dos primers  van acabar detinguts i en un judici ràpid celebrat l’endemà se’ls va condemnar com a autor i encobridor, respectivament, d’un delicte de lesions amb l’agreujant d’ús d’arma. El primer a deu mesos de presó condicional i, el segon, a sis. Tots dos hauran d’estar dos anys sense entrar en contacte amb l’empresari.

L’administració ha convocat el constructor amb citacions a la bústia del negoci en quatre ocasions diferents i en cap no ha comparegut ni ha aportat la documentació requerida

Ara ha transcendit, però, que l’empresari tenia una denúncia interposada en contra seva per un dels treballadors per una suposada infracció a la normativa laboral des del 26 de juny. I dos més van cursar reclamacions de la mateixa naturalesa just una setmana després dels fets violents (els dies 10 i 11 de juliol, en concret). Per mirar de resoldre la primera de les denúncies, l’empresari havia estat convocat dos dies després de l’intent d’agressió. I se li demanava que portés ell o el representant designat tot un seguit de documentació.

Pot ser que la situació violenta viscuda dificultés l’assistència del patró a la cita establerta per inspecció de treball a través de comunicacions dipositades a la bústia del negoci. Però és que per una denúncia i per les altres, l’empresari ha estat convocat de la mateixa forma per als dies 13 i 20 de juliol i pel 10 d’agost i mai no s’ha presentat, ni ell ni cap representant, davant l’administració requeridora. “Ningú no va comparèixer ni es va aportar la documentació requerida”, deixa clar la inspectora responsable de la instrucció de les denúncies en l’edicte pertinent.

I hi afegeix que “la manca d’aquesta documentació ha impedit la plena verificació de les condicions laborals i de seguretat i salut en el treball dels denunciants així com de la resta de personal assalariat del negoci i, ensems, ha impossibilitat l’exercici de la funció fiscalitzadora que té encomanada el servei d’inspecció de treball”. Ara se l’ha tornat a convocar per al 17 de setembre. Una nova incompareixença suposaria, ara sí, l’activació del procés sancionador.

La batlle de guàrdia ha resolt el cas via ordenança penal a primera hora de la tarda.

Relacionat

Els operaris que van agredir el seu patró hauran d’estar dos anys sense contactar amb l’empresari
Jutjats de la Seu, on els darrers dilluns s'ha hagut de presentar l'ara detingut.

Relacionat

L’operari que va intentar apunyalar el seu patró ja havia protagonitzat un incident similar a la Seu fa unes setmanes
Imatge de l'aparcament Giberga, entre l'avinguda Santa Coloma i el carrer Prada Motxilla d'Andorra la Vella, en les immediacions del qual haurien succeït els fets.

Relacionat

Detinguts dos operaris de la construcció després d’atacar el seu patró amb una navalla

Comentaris

Trending