L’Auditori Nacional acollirà dimecres el jurament d’un ‘TriGovern’ paritari

Ester Vilarrubla i Sílvia Riva s’afegeixen finalment com a ministres d’Educació i Cultura i Esports a un executiu en què els liberals hi confirmen Víctor Filloy i Verònica Canals

L'executiva liberal ha validat aquesta nit els quatre candidat escollits per liderar ministeris.
L'executiva liberal ha validat aquesta nit els quatre candidat escollits per liderar ministeris.
L’Auditori Nacional, a Ordino, acollirà aquest dimecres a les 12 del migdia l’acte de jurament del Govern. Del ‘TriGovern’. Un executiu que, a banda de ser de coalició, tripartit, és també el més paritari de la història. Un cap de Govern, sis ministres dones i sis ministres homes. Entre les primeres, tres s’han acabat de confirmar durant la jornada d’aquest dilluns: Ester Vilarrubla dirigirà Educació i Ensenyament Superior, i Sílvia Riva, finalment, ha acceptat liderar Cultura i Esports. També l’executiva liberal ha confirmat Verònica Canals com a nova màxima responsable de Turisme, a banda de situar Víctor Filloy com a titular ministerial d’Afers Socials, Habitatge i Joventut.

Els demòcrates són els qui al final han hagut de collar més les seves candidates. Xavier Espot i el seu equip han tingut moltes dificultats per tancar la direcció ministerial per a Educació i la jurista i politòloga Sílvia Riva s’ha fet pregar fins a darrera hora i, de fet, no s'incorporarà al gabinet fins d'aquí uns setmanes. Al final, però, aquest dilluns han quedat els dotze ministeris previstos ‘ocupats’ pels seus nous inquilins. Fins i tot la direcció liberal ha validat aquesta nit els quatre noms que aporten a l’executiu i durant la jornada d’aquest dimarts s’aprofitarà per acabar de resoldre serrells tècnics i legals. 

Així, per exemple, Ester Vilarrubla haurà de presentar la renúncia com a consellera de l’àrea social del comú d’Andorra la Vella (i hauria de ser substituïda per Carles Areny, el desè de la llista de DA a les comunals del 2015). També dimitiran, però en aquest cas com a consellers generals, Joan Martínez Benazet i Jordi Torres Falcó. Tots dos ocuparan ministeris. De Salut, el primer, i d’Ordenament Territorial, el segon. Els demòcrates fan aquest dimarts al matí una reunió del grup parlamentari amb la presència tant dels actuals consellers, els que renunciaran, com de les noves incorporacions. 


El cap de Govern, Xavier Espot, anant del Consell General a l'edifici administratiu, divendres, per agafar el comandament efectiu de l'executiu. | ALTAVEU

Això és, Justo Ruiz per la llista nacional (en substitució d’Espot), Berna Coma procedent de la circumscripció d’Ordino en recanvi de Martínez Benazet i Joan Carles Ramos des de la territorial d’Encamp en el lloc de Torres Falcó. Els liberals, ja era dit, també han de fer canvis al grup parlamentari amb la incorporació d’Eva López en substitució de Jordi Gallardo, nou ministre de Presidència i Economia i Empresa i la situació com a president de Ferran Costa, que deixarà la secretaria de Sindicatura, que encara no està del tot clar qui ocuparà.

Els nous ministres, excepte l'esmentada Sílvia Riva, que per motius professionals no aterrarà a l'edifici administratiu fins d'aquí unes setmanes, juraran aquest dimecres al migdia a l'Auditori Nacional per exprés desig del cap de Govern, Xavier Espot, que també ha confirmat una nova incorporació ja avançada per l'Altaveu: Landry Riba serà el secretari d'Estat d'Afers Europeus. Com ja s'havia anunciat també, Ester Fenoll serà la secretària general i Guillem Casal el cap de gabinet del cap de Govern, mentre que Maria Marina es mantindrà al capdavant del departament de Protocol.


GOVERN D'ANDORRA
 

Etiquetes

Víctor Filloy és el gerent de l'ACODA, mentre que Verònica Canals havia estat directora d'operacions de Saetde.

Relacionat

Víctor Filloy i Verònica Canals apunten a Afers Socials i Turisme

Comentaris (10)

Trending