L’Audiència nacional tanca definitivament a Espanya un dels casos en què se sustentava la causa general contra BPA

El fiscal havia recorregut l’arxiu d’una acusació de suborn que afectava un regidor de Fuenlabrada en el marc de l’'Operació Emperador’

Espanya \'només\' prova l\'evasió fiscal de Gao Ping i evidencia que tenia molta capacitat de generar diner en efectiu
Espanya \'només\' prova l\'evasió fiscal de Gao Ping i evidencia que tenia molta capacitat de generar diner en efectiu
La sala penal de l’Audiència nacional espanyola ha confirmat l’arxiu d’un dels casos sobre els quals la Batllia sustenta la causa general del ‘cas BPA’ i, en concret, la que té relació amb l’afer de l’empresari xinès Gao Ping. Mentre les defenses asseguren que les causes en què es basen les acusacions només tenien a veure amb l’evasió fiscal tolerada fins fa ben poc al Principat, la Batllia manté que al tomb de l’‘Operació Emperador’ hi ha altres delictes associats, com el suborn a polítics. Aquesta vessant és la que ara s’ha tancat amb l’arxiu de la causa que se seguia contra un regidor d’un ajuntament madrileny.

De fet, ja al mes de maig el jutge que instruïa el cas a l’Audiència nacional, Fernando Andreu, va acordar l’arxiu de les diligències obertes contra el regidor del consistori de Fuenlabrada José Borrás. Aquest polític havia estat detingut el 2012 arran de l’esclat de l’operació policial i judicial contra Gao Ping i altres empresaris xinesos establerts al polígon industrial Cobo Calleja de l’esmentada població madrilenya. Borràs rebia diners suposadament de Ping i les altres xarxes de xinesos per fer la vista grossa en permisos i llicències.

Però des de la seva detenció i fins ara, no només no s’havia demostrat res d’allò pel qual se l’acusava si no que, a més a més, ni tan sols s’havia practicat cap diligència per mirar de corroborar les acusacions que s’havien formulat. Per això fa uns mesos, la defensa de Borràs va demanar l’arxiu de les actuacions contra el seu mandat. El magistrat de l’Audiència va considerar que la defensa de Borrás tenia tota la raó del món i davant l’absència de qualsevol element probatori que incriminés el regidor va decidir arxivar la causa. Però el fiscal José Grinda va recórrer contra aquella decisió. Això sí, ni tan sols demanava la pràctica de noves diligències per intentar aclarir els fets.

Ara, la sala penal de l’Audiència nacional ha analitzat el recurs presentat pel representant del ministeri públic i ha arribat a la mateixa conclusió a la qual ja havia arribat el magistrat instructor. Si des del 2012 no s’ha dut a terme cap diligència per intentar aprofundir en els indicis que inicialment hi havia contra Borrás i res de nou ha sorgit d’ençà de llavors, escau donar per tancat l’afer, amb la qual cosa, en allò que entronca amb el ‘cas BPA’, tampoc no es pot dir que els diners que haguessin suposadament arribat de les organitzacions o empreses xineses a partir de les operacions de caixa de l’empresari valencià establert a Barcelona Rafael Pallardó tinguin vincles amb o siguin producte de suborns.

L'exregidor de Fuenlabrada José Borrás (esquerra) i l'empresari xinès Gao Ping.

Relacionat

Arxivat a Espanya un altre cas sobre el qual se sustentava la causa general contra BPA
-

Relacionat

El ‘cas Caixabank’ evidencia que rere la causa general del ‘cas BPA’ sols hi ha evasió fiscal

Comentaris

Trending