L'Audiència espanyola crida Pierre i Josep Duró per aclarir els moviments de Pujol júnior al Gabon

Comentaris

L\'Audiència espanyola crida Pierre i Josep Duró per aclarir els moviments de Pujol júnior al Gabon
L\'Audiència espanyola crida Pierre i Josep Duró per aclarir els moviments de Pujol júnior al Gabon

El jutge de l’Audiència nacional espanyol José de la Mata ha citat a declarar els andorrans Josep i Pierre Duró. Els dos cosins han estat cridats a declarar en el marc de la investigació dels moviments dineraris que hauria protagonitzat el fill gran de l’expresident català Jordi Pujol. En el cas concret dels Duró, De la Mata vol conèixer més de prop els moviments que feia Pujol Ferrusola al Gabon. Els dos cosins ordinencs tenen una estreta vinculació amb aquell país africà i el jutge de l’Audiència els considera ‘comissionistes’ del fill gran de l’expresident de la Generalitat.

L’Audiència està seguint la presumpta xarxa de blanqueig i comissions de Jordi Pujol Ferrusola al Gabon, segons que publica aquest dilluns el rotatiu espanyol El Mundo. De la Mata ha requerit a Pujol júnior tota la documentació relacionada amb les seves activitats a l’esmentat país africà i considera els Duró comissionistes locals que Pujol usava en les operacions que el jutge sospita que ocultaven comissions il·legals i haurien suposadament servit per canalitzar fons d’origen il·lícit.

Pierre Duró és un enginyer d’obra pública que fa més de quaranta anys que viu al Gabon. Exactament, des del 1972. ELF Gabon va acudir a Duró perquè necessitava un enginyer per a unes operacions de construcció, segons que ell mateix va explicar en alguna entrevista. A través d’en Pierre, Josep, excònsol major d’Ordino i exconseller general, també ha estès una bona xarxa de contactes al país de l’Àfrica central.

Pierre Duró, segons que explica El Mundo, hauria servit d’introductor de Jordi Pujol Ferrusola a les autoritats gaboneses. En aquest sentit, el rotatiu madrileny esmenta un correu electrònic al qual hauria tingut accés en què Pierre Duró es refereix a Júnior com “el fill de Jordi Pujol, d’uns 50 anys”. I hi afegeix que “el seu pare ha dirigit Catalunya 25 anys… un home d’Estat i amb gran renom… Mira a la xarxa el seu CV”. I encara hi deia: “Un home de negocis seriós i honest.”

El Mundo explica que ha tingut accés a les comunicacions confiscades per l'Agència Tributària a Pujol Júnior en relació amb les seves activitats a Gabon, on formalment actuava en representació, entre altres empreses, d'Isolux. No obstant això, els investigadors sospiten que després de les gestions africanes de Pujol van ser camuflades, igual que en altres ocasions, quantioses comissions a canvi de les seves gestions per aconseguir contractes públics a Catalunya.

Una de les societats instrumentals de Pujol Jr., Project Marketing, va subscriure al maig de 2006 un contracte d'exclusivitat amb Isolux per dur a terme “serveis d'intermediació comercial en relació amb un projecte de construcció d'unes línies elèctriques a la República de Gabon”. Aquest acord substituïa altres rubricats amb anterioritat, al novembre de 2001, i li proporcionava cobertura formal.

No obstant això, l'Agència Tributària sosté que malgrat aquesta base documental “es desconeix quin tipus d'assessoria va prestar el senyor Pujol”. Tot això malgrat que oficialment “es tractaria bàsicament de fer de mitjancer amb el govern de la República del Gabon per concedir el contracte a Isolux”.

Els germans eren el contacte

La investigació judicial ja ha acreditat que “el contacte del senyor Pujol amb el ministeri corresponent a Gabon es realitza a través dels germans Duró”, que al seu torn van establir contacte amb “Joel Lehman, conseller econòmic i financer de la Coordinadora d'Afers Presidencials de la República del Gabon”.

Pierre i Josep, que sempre segons les fonts citades pel diari madrileny exercien de comissionistes per a Pujol, es van posar en contacte amb el seu enllaç governamental al setembre de 2009 seguint instruccions del seu client en aquests termes: “Hi ha un grup de catalans, economistes i polítics, que volen invertir a Gabon. Paguen segur”. A partir d'aquí, el grup liderat per Pujol Júnior va oferir la construcció “des d'hotels fins a instal·lacions d'energia eòlica, habitatges socials o biblioteques”.

El mateix Pujol Ferrusola va arribar a dirigir una carta al president de la República al setembre de 2009 felicitant-lo per la seva elecció i oferint ser la persona adequada per ajudar a dur a terme les obres que va prometre en la seva campanya electoral.


Per a més informació consulteu l’article d’El Mundo.

Comentaris

Trending