L’aliança entre Crèdit Assegurances i Assegur posa en guàrdia el sector assegurador i alguns bancs

Companyies asseguradores que fa temps que estan molestes per les ‘ingerències’ bancàries consideren que el nou acord els pot acabar de fulminar el negoci

-
-
L’aliança entre Crèdit Assegurances i Assegur no s’ha posat gens bé entre bona part del món assegurador del Principat -que tem que el ‘nou gegant’ es mengi encara més part del pastís del que ja tenien un i l’altre fins ara- alhora que altres entitats bancàries del país estan analitzant fil per randa l’operació vistes les limitacions que la legislació imposa als bancs per participar en empreses que no siguin del ram de la gestió financera o de capitals.

Malgrat que de moment no hi haurà una fusió formal, a diverses companyies asseguradores andorranes i corredories no els fa cap gràcia que el que ja eren dos grups asseguradors preeminents del país ara facin negocis junts sota el mateix paraigua. El pacte es basteix a partir d’una adquisició per part de l’asseguradora bancària -directament o indirectament- del 50% de les accions d’Assegur. I tot i que formalment es mantindran les dues marques per separat, el sector no dubta ni que acabarà havent-hi fusió a mig termini ni que a curt termini l’estratègia serà una de sola i cada cop més agressiva per fulminar el mercat.

Tant el món assegurador com algunes de les entitats financeres del país estudien si l’acord avançat per l’Altaveu supera els límits que la legislació estableix

De fet, les fonts consultades del sector de les assegurances ja fa temps que treuen foc pels queixals per la ‘invasió de competències’ que cada cop més noten des d’algunes de les entitats financeres del país. L’aliança entre Crèdit Andorrà -via la seva asseguradora o la Financera d’Assegurances, en la qual també participa- i Assegur hauria estat la gota que ha fet vessar el got de la paciència. Els consultats no han descartat que en les properes setmanes es comencin a fer algunes accions per visualitzar el malestar. La preocupació pel fet que la concentració de negoci acabi deixant en no-res companyies asseguradores o de corredoria més petites és molt evident.

Tanmateix, també algunes entitats bancàries estan mirant de tenir els detalls exactes de l’operació Crèdit Assegurances-Assegur alhora que repassen la legislació vigent i la que s’està tramitant al Consell General per mirar d’aclarir si tot plegat s’hi adequa. Els bancs no poden participar ni directament ni indirectament en més d’un 25% en cap altre negoci empresarial que no sia estrictament el seu. Només poden sobrepassar aquest límit amb una autorització expressa del regulador, de l’INAF.

En el cas del Crèdit Andorrà, per exemple, el supervisor del sistema financer ja va haver d’emetre al seu dia un permís especial perquè l’entitat pogués controlar pràcticament la meitat de les accions d’Ensisa, la societat que gestiona les pistes d’esquí de Soldeu i el Tarter. Ara, la sensació que tenen responsables d’algunes de les entitats bancàries del país és que Crèdit Andorrà, per via directa o indirecta, el banc hauria pogut tornar a superar aquell límit imposat. I es vol aclarir tant aquest fet com si el regulador ha emès algun tipus d’autorització expressa si, efectivament, s’han sobrepassat els paràmetres.

-

Relacionat

Assegur i Crèdit Assegurances es fusionen per crear el major grup assegurador del país

Comentaris

Trending