L'aeroport costarà entre 500 i 700 milions d'euros

La Cambra assegura que ha rebut ofertes de grups inversors per sufragar el cost total a canvi d’una concessió

Comentaris

Un moment de l'acte del pla de desenclavament d'Andorra-
Un moment de l'acte del pla de desenclavament d'Andorra-
La Cambra de Comerç ha xifrat el cost de l'aeroport d'Andorra a Grau Roig entre els 500 i els 700 milions d'euros. El president de l'entitat, Miquel Armengol ha dit que han rebut ofertes de grups inversors per sufragar el cost total a canvi d’una concessió. L'estudi de viabilitat ha superat dues fases: el de l'empresa Navblue que ha treballat els procediments i la ubicació, i el segon, a càrrec de l'empresa CGX, que ha valorat l'estructura necessària per a un aeroport. Falta l'estudi per avaluar l'impacte acústic i mediambiental, les autorizacions administratives i el procés d'homologació.

El projecte d'aeroport que impulsa la Cambra de Comerç a Grau Roig ha fet aquest dimecres la seva posada de llarg a Andorra la Vella en presència d'autoritats i empresaris. Miquel Armengol, el president de l'entitat ha posat preu: entre 500 i 700 milions d'euros però ha assegurat que ha rebut quatre o cinc ofertes de grups inversors per sufragar el cost total a canvi de la concessió. El vicepresident de la Cambra, Ramon Ginesta no ha dit si el gestionarien i ha recordat que hi ha cambres de comerç que s'ocupen d'aeroports com va ser el cas del de Tolosa.

Durant dues hores s'han fet presentacions sobre el projecte que, en paraules d'Armengol, és necessari per millorar la comunicació a l'exterior "perquè actualment les infraestructures són les mateixes que al segle XIX, per carretera amb França i Espanya". El president de la Cambra ha recordat que el projecte consta de diverses fases i que si una d'elles no és positiva no es continua endavant. Fins el moment se n'han superat dues.

El proper estudi serà l'acústic i d'impacte ambiental

La primera, la de l'empresa Navblue, una filial d'Airbus que ha treballat els reglaments operacionals, el tipus d'aeronau que hi pot operar i l'orientació de la pista. Una altra empresa francesa, CGX ha dut a terme l'estudi tècnic de la pista, l'àrea de maniobra i l'anàlisi del terreny. L'informe s'ha acabat aquest mateix mes de juny. Ara serà el torn de l'estudi d'impacte ambiental i acústic. Si aquest també és positiu faltaran les autoritzacions administratives i la seva homologació. Malgrat els estudis, Armengol ha reiterat que "encara estem en una etapa de valoracions prèvies".

Els experts han confirmat que l'avió que pot operar és l'Airbus 320 i que la llargada de la pista serà de 2 quilòmetres, amb un pendent d'entre un 2% als extrems i més del 7% a la part central.. Els directius de la Cambra creuen que l'aeroport és compatible amb el de la Seu d'Urgell. Ginesta considera que la instal·lació catalana és adequada per avionetes o per vols regionals amb poca capacitat mentre que s'ha mostrat molt poc partidari d'un heliport amb una expressió prou clara: "m'agraden més les ales que les coses que giren".  Per Armengol, "un aeroport internacional en territori nacional representaria un radi d'acció de 5.000 quilòmetres, una porta al món. Aquesta infraestructura impulsaria l'arribada de turistes més enllà de l'entorn immediat". Un entorn que Armengol situa en els 300 o 400 quilòmetres. "Això fa que la majoria de visitants vinguin de Barcelona, Saragossa o Tolosa". L'objectiu amb l'aeroport "no és augmentar el número de turistes. És fer-ve venir de més capacitat adquisitiva", ha afegit.

 

 

Comentaris (8)

Trending