L’ACU exigeix a la banca ampliar les mesures per ajudar en la crisi del coronavirus

L’entitat denuncia que la decisió de no cobrar comissions per descoberts a les empreses que han demanat crèdits tous tot just “disfressa” de solidaritat actuacions que no suposen cap cost

Lluís Ferreira, president de  l’Associació de Consumidors i Usuaris.
Lluís Ferreira, president de l’Associació de Consumidors i Usuaris. ARXIU

L’Associació de Consumidors i Usuaris (ACU) considera insuficients les mesures anunciades des dels bancs del país per ajudar en la crisi derivada de l’expansió del coronavirus al Principat. L’entitat considera que, si bé les propostes ja fetes, són positives, caldria anar molt més enllà perquè, entre altres coses, deixen de banda bona part de la població. De fet, acusen Andorra Banking de “disfressar” de solidaritat actuacions que no els suposen cap cost i, per tant, entenen que “juguen amb la falta de coneixement financer dels seus clients que amb una veritable solució d’esforç solidari per part del sector”.

Des de l’ACU s’ha volgut fer públic el posicionament amb relació a les mesures que, des de l’esclat de l’emergència sanitària ha comunicat la banca, com ara el fet que entre abril i maig no es cobraran les comissions de descobert ni els interessos de demora dels préstecs d’aquelles empreses o autònoms que estiguin tramitant un préstec tou. L’entitat les considera “adequades”, sí; però també “clarament insuficients” i apunta que no tenen en compte una gran part de la ciutadania, com ara les famílies.

L’entitat entén que deixar fora d’aquesta mesura els particulars és “un autèntic despropòsit” i, per tant, aquesta proposta s’hauria d’aplicar també a treballadors i famílies que estiguin patint dificultats per cobrar la nòmina si aquesta arriba amb retard per culpa de l’actual situació de tensió econòmica. Per això, es lamenta “la manca de sensibilitat del col·lectiu bancari”, al qual acusa de tenir “solament en compte el teixit empresarial” i “oblidar” els assalariats que, al cap i a la fi, “són la majoria dels seus clients”. Per això, es reclama que la mesura també sigui d’aplicació als particulars que han patit algun endarreriment en el cobrament del seu salari i que no han pogut regularitzar a temps algun descobert o pagar els préstecs puntualment.

A banda, es posa en relleu que la mesura de no cobrar pels descoberts “no representa cap esforç per al sector bancari”. I és que, recorden, les empreses als quals s’aplicarà aquesta decisió són les que estan pendents de ser beneficiàries d’un crèdit tou. Per tant, un cop sigui abonat al compte regularitzarà automàticament la situació de descobert o impagament.

Per això, l’ACU “lamenta que Andorra Banking disfressi d’avantatge solidari a la població, el que en realitat és un artifici comptable”. De fet, recorden que “les comissions de descobert que les entitats financeres cobren als seus clients per estar en números vermells no responen a cap servei financer més enllà del propi benefici dels bancs, com ja ho han dictaminat els tribunals espanyols en sentencies que obliguen a tornar els diners”. Des de l’entitat es considera que “la proposta dels bancs andorrans juga més amb la falta de coneixement financer dels seus clients que amb una veritable solució d’esforç solidari per part del sector”.

Etiquetes

Comentaris (1)

Trending