L’activisme feminista intensifica la seva lluita contra la prohibició de l’avortament

Stop Violència irromp en un acte commemoratiu de la Declaració dels drets humans i en presència d’un destacat dirigent de les Nacions Unides de visita al país

-
-
Una desena d’activistes feministes van irrompre aquest dimarts al vespre en un acte celebrat a la terrassa de l’hospital en què es commemorava el setantè aniversari de la Declaració dels drets humans i en què hi era present un destacat dirigent de les Nacions Unides que fa visita al Principat. La irrupció silenciosa de les feministes no tenia cap altre objecte que visualitzar novament el fort malestar que una part de la societat andorrana sent per la prohibició de poder avortar al país alhora que se’n demana la seva despenalització.

Les accions relatives a sol·licitar que d’una vegada per totes Andorra deixi de formar part d’una reduidíssima llista de països arreu del món que impedeixen avortar en qualsevol supòsit o circumstància es van repetint de manera cada vegada més sovintejada i, amb el suport en moltes ocasions de col·lectius estrangers, la seva presència és cada cop més dispar i incontrolable per les autoritats. En aquesta ocasió, només calia veure la cara de pomes agres de molts dels dirigents polítics del Principat en veure com una desena de persones, principalment dones però no només, alçaven i estenien mocadors on s’hi podia llegir el lema ‘Avortarem’.

Era just en el moment dels discursos protocol·laris per descobrir-presentar una instal·lació policromàtica ubicada a l’entrada principal de l’hospital commemorativa del 70è aniversari de la Declaració dels Drets Humans. El director general de l’Oficina de les Nacions Unides a Ginebra, Michael Møller, presidia l’acte al costat, entre d’altres, del cap de Govern, Toni Martí; el síndic general, Vicenç Mateu; o el ministre de Salut, Carles Álvarez. Just rere seu, les activistes exigien en silenci que es respecti el dret de poder avortar.

Stop Violències és el col·lectiu feminista sinó més actiu sí que manté la lluita més oberta contra la penalització de l’avortament. Però també hi ha altres col·lectius que s’estan organitzant de manera oficial i que en els seus estatuts constitutius o trets essencials hi tenen, entre altres, la reclamació de la despenalització de l’avortament. En aquest sentit, dilluns, quan se celebra formalment l’aprovació de la Declaració dels drets humans, la sala d’actes de la Llacuna acollirà l’assemblea constitutiva oficial com a associació d’Acció Feminista d’Andorra.

També dilluns Stop Violències, la Llacuna, però ben aviat, al matí, a les 11, posarà en marxa un “espai de seguretat i confiança per a totes les dones” denominat Xarxa La Meri. Aquest espai “es crea amb la finalitat d’informar les dones i assessorar-les sobre la Interrupció Voluntària de l’Embaràs (IVE) i els seus drets sexuals i reproductius des d’una perspectiva feminista. Està formada per un conjunt de persones, professionals i entitats, entre Andorra i Catalunya”.

 

Etiquetes

Comentaris

Trending