La venda d’alcohol i tabac es limita als ciutadans del país per evitar l’efecte crida a turistes

Les aglomeracions especialment hagudes al Pas de la Casa tant aquest matí com durant la jornada de dissabte han obligat a prendre mesures per prioritzar el control sanitari del coronavirus

Comentaris

-
-

Les aglomeracions hagudes els darrers dos dies especialment al Pas de la Casa, encara que no únicament, per comprar productes que no es poden considerar de primera necessitat han obligat finalment el Govern a haver de limitar la venda d’alcohol i tabac només a ciutadans del país, que hauran d’acreditar degudament aquesta circumstància. La mesura ja és d’aplicació atès que el BOPA ja ha publica el decret corresponent.

Els episodis viscuts tant ahir com aquest matí, amb turistes sobretot francesos, acudint en massa a fer compres molt concretes ha fet adoptar mesures per tal d’evitar la transmissió de la malaltia per molt que la immensa majoria d’aquests visitants entren i surten del país en poques hores. Però no es pot exposar ni el personal ni la ciutadania en general. Formalment no s’han tancat les fronteres. 

Les restriccions de moviment decretades a Espanya ja ha comportat que per la frontera del riu Runer no accedeixin pràcticament cotxes, tot i que hi ha diverses circumstàncies que permeten passar d’Espanya a Andorra i a la inversa. Els moviments, però, s’han de justificar, tal i com ha recordat aquest diumenge el ministre de Finances i portaveu del Govern, Eric Jover, que també ha explicat que limitant la venda de certs productes que no són de primera necessitat es vol evitar l’efecte crida al cantó francès. De fet, qui arriba al Pas per qüestions d’oci o estrictament comercials se’l fa girar.


Aglomeracions aquests dies al Pas.

En el decret ja vigent s’hi explica, a mode d’exposició de motius, que “en els dos darrers dies s’ha constatat que en els establiments autoritzats a romandre oberts per a la venda de productes de primera necessitat, on concorre també en ocasions la venda de begudes alcohòliques, tabac i derivats, malgrat que aquests darrers no són considerats com a productes de primera necessitat, s’està produint una compra important d’aquests productes per part de persones no nacionals ni residents que es desplacen al Principat d’Andorra amb aquesta finalitat”

Aquests desplaçaments i les aglomeracions que en resulten als establiments, continua explicant el decret en qüestió, “no són conformes a les recomanacions sanitàries preceptives per evitar la progressió de la malaltia i reforçar el sistema de salut pública, raó per la qual esdevé necessari establir mesures limitatives excepcionals en la venda d’aquests productes. En efecte, el Govern es veu en l’obligació de limitar la venda dels productes esmentats a les persones nacionals o residents al Principat d’Andorra, així com de limitar-ne les quantitats que es poden subministrar”.


L'afluència de les darreres hores ha obligat a actuar i l'ocupació de la imatge ja no es dóna ara.

Les persones que vulguin comprar tabac o alcohol hauran d’acreditar degudament o la nacionalitat andorrana o la seva residència al país, i els establiments que vénen aquest tipus de productes hauran de registrar degudament les vendes que facin i tenir els llistats corresponents sempre a disposició de les autoritats policials, que poden demanar els comprovants corresponents. Els límits es fixen per dia i persona i queden de la següent manera: un cartró de tabac; un cartró de cigars de menys de 3 grams; una caixa de puros de 25 unitats de més de 3 grams; 500 grams de picadura de tabac. Quant a les begudes alcohòliques: 1 ampolla de litre de més de 22 graus; 1 ampolla de litre de menys de 22 graus; i 2 ampolles de vi o espumós.

Comentaris (2)

Trending