La unitat d’estupefaents de la policia demana més recursos per combatre l’increment de droga

Només quatre agents, com al 2000, es dediquen en exclusiva a lluitar contra el tràfic i el consum, i encara quan hi ha altres serveis que la direcció prioritza deixen de banda les tasques de grup

Material comissat en una de les operacions antidroga realitzades d'ençà del 2016.
Material comissat en una de les operacions antidroga realitzades d'ençà del 2016.
La unitat d’estupefaents de la policia reclama més recursos per combatre l’increment de casos en què la droga hi apareix pel mig. Aquest grup està configurat per només quatre agents de forma assignada fixa, a banda del responsable, un oficial que també coordina altres unitats. Són els mateixos efectius que hi havia l’any 2000, fins i tot abans que s’elaborés i s’aprovés el pla nacional contra les drogodependències que ara es vol reactivar.

Des de l’àrea esmentada, segons que han confirmat fonts policials, fa temps que es demanen a la direcció un increment de recursos, humans i materials. I és que, d’una banda, per exemple, el parc mòbil de la unitat el configuren tan sols tres vehicles de dotze anys d’antiguitat i més de 150.000 quilòmetres. De l’altra, tot i que la unitat està configurada pels quatre agents esmentats, aquests són ràpidament afectats a altres funcions o serveis a la mínima que la direcció prioritza altres actuacions.

En aquest sentit, per exemple, es recorda la visita del Copríncep Macron o l’estada al Principat de la selecció francesa de futbol. Els dispositius establerts per aquelles ocasions van fer que els agents d’estupefaents fossin reubicats momentàniament a d’altres funcions, essent encara més visible que els policies antidroga assumien tasques que no els haurien pertocat durant la celebració de la cimera de ministres d’Afers Exteriors iberoamericans que es va fer a Soldeu el novembre.

Els integrants de la unitat esperen que la reactivació del pla nacional antidroga suposi dotar-los, també, dels recursos que demanen. L’any passat, segons les fonts, i per tal de poder argumentar que se’ls escoltava, es va enviar dits agents a França i a Espanya a fer formacions. Troben a faltar però des de l’esmentat grup policial que es tracin unes línies estratègiques més clares. De fet, la manca d’instruccions, per dir-ho així, va fer que el 2016 els propis agents, veient l’increment del consum de drogues toves entre menors van establir com a focus prioritari de la seva unitat el combat d’aquesta tipologia d’estupefaents.

De fet, segons han explicat les fonts, va ser a partir de llavors quan la policia hauria aconseguit alguns dels majoris decomisos de droga en la història del cos. Seria, però, un repte gairebé personal dels integrants de la unitat, que veuen, asseguren les fonts, com massa sovint es reforcen i s’incrementen els mitjans dels uniformats de l’àrea de seguretat ciutadana i es deixen de banda els grups especialitzats, tot i que els agents de l’àrea de proximitat, alguns dels quals es fan patrullar de paisà, també tenen instruccions per estar al cas de possibles moviments relacionats amb la cessió o tràfic de drogues.

Comentaris

Trending