La tele esportiva d’Andorra Telecom: menys continguts per més preu

La companyia encareix el futbol malgrat perdre una lliga tan atractiva com la Premier i manté el cost del prèmium tot i que no podrà oferir ni l’Eurolliga ni l’Eurocup de bàsquet

-
-
Ni la lliga anglesa de futbol -la Premier League- ni l’Eurolliga de bàsquet. Dues de les competicions esportives més atractives del continent no es podran veure a Andorra. Legalment, és clar. El traspàs de drets d’unes empreses a altres fa que Andorra Telecom difícilment pugui oferir aquests dos tornejos, això sí, en general, els amants de l’esport televisat que tinguin contractats productes amb l’operadora andorrana veuran que tot i no poder veure alguns dels continguts que fins ara veien -ja va passar amb MotoGP- hauran de pagar més. Amb l’inici de la nova temporada, els usuaris que tenen contractats els paquets d’emissió de les principals competicions de l’esport rei hauran d’adaptar-se a nous canvis en l’oferta i, com ja va passar fa un any, a un increment del cost.

Ja el 2018, Andorra Telecom va canviar l’oferta. Va eliminar el ‘pack’ especial que permetia seguir totes les competicions –Lliga espanyola, Champions i Europa League, a més d’altres torneigs europeus- per tot just 25 euros per obligar a contractar els tres canals existents llavors (Bein, Partidazo i Liga de Campeones) per separat, fet que encaria l’oferta fins als 35 euros. És a dir, de cop i volta, deu euros al mes més. I això per als usuaris particulars. Els establiments de restauració que volen fer bé les coses i contracten els serveis via Andorra Telecom veuen com els increments es disparen encara més.

Enguany, la jugada s’ha repetit amb encara pitjors conseqüències per als usuaris, sense possibles sortides legals en tenir Andorra Telecom l’exclusivitat del servei al Principat. No només hauran de pagar més sinó que, a més, ho hauran de fer per menys. Així, i segons es va anunciar fa unes setmanes –que la roda de premsa es fes en plena setmana de mitjan agost ja dóna pistes que molt interès no hi havia en què els canvis tinguessin molta repercussió mediàtica-, i seguint els canvis que Movistar ha fet a Espanya, el futbol es dividirà en únicament dos canals: Movistar la Liga (amb els partits de Primera i Segona espanyola) i Movistar Liga de Campeones (amb la Champions i altres campionats europeus). El primer, a 25 euros; el segon, a 20. Si s’agafen els dos, el cost és de 40 euros; és a dir, 5 euros mensuals més. En dos anys, un total de 15. Aquest estiu sol, els canvis que s’apliquen i que afecten als bars, per exemple, suposen un increment d’uns 70 euros mensuals. Poca broma.

La majoria d’usuaris individuals -excepte els que tenen el ‘pack’ prèmium- hauran vist incrementar la tarifa en dos anys 15 euros mensuals; els bars, uns 70 euros el mes només amb els canvis d’aquest estiu

I a més, amb un detall important. Enguany, els drets de la Premier League –un dels campionats domèstics més atractius d’Europa- i que l’any passat es podia veure per Liga de Campeones no els té ja Movistar. A Espanya els té la nova plataforma DAZN. És a dir, menys continguts per més tarifa. Perquè encara que Andorra Telecom ha estat treballant per mirar de poder oferir la lliga anglesa, ara per ara sembla impossible. Ni tècnicament ni comercialment no és viable. Ho explica el portaveu de l’operador andorrà, Carles Casadevall: “DAZN no s’ha preparat per rebre continguts i poder-los emetre de forma compartida amb un tercer”. I Andorra Telecom no és pas un productor televisiu; solament n’és distribuïdor. La cadena que té els drets de la Premier, de MotoGP o de l’Eurolliga, no emet de forma lineal. Ho fa de manera encapsulada. I punxar les seves emissions és molt complicat. S’hauria de fer manualment i per a la companyia andorrana és impossible.

La qüestió de les motocicletes, que es pot veure abonant en alguns casos un suplement de tres euros mensuals, es va resoldre amb un acord amb Dorna, l’empresa que organitza i explota les competicions motociclistes. Com que la repercussió que està tenint MotoGP i altres proves via DAZN no és la que es pensava Dorna, Andorra Telecom va poder pactar amb aquesta companyia poder punxar les imatges que ofereix via satèl·lit. Això sí, d’una altra banda i via IP es captura l’àudio que acaben escoltant els televidents. La imatge original que distribueix Dorna inclou comentaris en anglès.  

Els drets de la Premier, MotoGP o l’Eurolliga de bàsquet els té ara DAZN, una plataforma el format de la qual impossibilita tècnicament un acord amb l’operadora andorrana

Els únics que no veuran apujar-se el preu que paguen pel futbol són els usuaris que tenen contractat el Total Plus, el paquet prèmium de televisió, que també inclou continguts de cinema, altres esports i sèries, això sí a un cost mensual de 70 euros. Aquest no puja. I encara sort, perquè el ‘pack’ també ha sofert en les seves carns la pèrdua de continguts molt importants. Inicialment es va perdre el canal Moto GP (situació que es va resoldre via Dorna i en el cas del paquet prèmium sense suplement dinerari). Ara el mateix succeeix amb l’Eurolliga de bàsquet (o, fins i tot, recorda Casadevall, amb l’Eurocup, que la disputa el MoraBanc Andorra i que no està clar que es pugui veure al país). És a dir, el mateix preu, però menys oferta. 

Amb DAZN hi ha poc a fer, reconeix el portaveu d’Andorra Telecom, que assegura que l’increment que aplica als paquets que ofereix respon al trasllat directe i sense afegitons dels augments que també dur a terme Movistar. Fa un any i mig hi va haver una subhasta dels drets televisius del futbol (lliga espanyola i Champions) que van suposar un desemborsament de diners molt més important del que es duia a terme amb els acords vigents fins llavors. Els nous pactes entren en vigor aquesta temporada i perduren dos anys. D’aquí que en funció del cost dels drets renegociats les tarifes de la tele esportiva, futbolera, s’inflin una mica més. En el cas dels paquets andorrans, però, la despesa és major però l’oferta una mica més baixa.

I, novament, la sensació de molts usuaris és d’impotència perquè aquestes situacions es repeteixen des de fa anys –com va passar ja fa uns anys amb la separació dels canals de cinema del paquet inicial de televisió-. Contracten un producte a una determinada tarifa que la publicitat d’Andorra Telecom ven, però quan l’empresa vol, i sempre al·legant canvis en el distribuïdor espanyol, canvia les condicions sense que els clients tinguin cap alternativa. 

 

Comentaris (4)

Trending