La renda variable es manté bloquejada 'sine die' i clients de BPA adverteixen l'administrador del perill de recomprar títols

Comentaris

La renda variable es manté bloquejada \'sine die\' i clients de BPA adverteixen l\'administrador del perill de recomprar títols
La renda variable es manté bloquejada \'sine die\' i clients de BPA adverteixen l\'administrador del perill de recomprar títols

La renda variable de Banca Privada d’Andorra (BPA) dipositada a Credit Suisse continua bloquejada i ara mateix no hi ha cap data concreta que asseguri que els títols siguin alliberats. Diverses accions administratives i legals mantenen paralitzat la repatriació d’uns valors que l’Agència estatal de Resolució d’Entitats Bancàries (AREB) va assegurar que serien accessibles a partir del 28 d’abril, quan finalitzava el termini aparentment donat pel supervisor suís (Finma) per descongelar els títols. De moment, res d’això no ha passat i, a més a més, l’administrador únic de BPA ha rebut diversos escrits de clients que continuen travats al banc advertint-lo que si recompra els títols i aquesta acció suposa pèrdues serà perseguit judicialment.

El termini fixat pel Finma en una resolució que pràcticament l’únic que feia era donar validesa o, millor encara, reconèixer l’AREB i donar per bona la resolució de l’abril del 2016 per la qual es creava el banc pont estava subjecte a molts condicionants. I ara mateix no s’haurien donat les condicions perquè Credit Suisse pugui enviar cap a Andorra els títols que té dipositats. I, en principi, i segons ja va advertir el regulador helvètic al seu dia, o es passen tots o no se’n passa cap. I només que un doni ‘problemes’ la resta es mantindrà congelada. 

L’AREB té la patata calenta sobre la taula mentre prepara una nova migració que es manté d’allò més silenciada malgrat que els representants legals de nombrosos clients de BPA han estat convocats a portar més documentació amb l’objectiu de poder decidir si són traspassables o no ho són. La situació fa més d’un any que dura i tant els responsables de l’AREB com els pocs consultors de PricewaterhouseCoopers que encara queden van marejant la perdiu i sol·licitant la mateixa informació de manera reiterada. O, fins i tot, reclamant documentació que la legislació andorrana en cap moment ha exigit que es guardés (per exemple, comptabilitats de més de sis anys enrere). 

Diverses fonts han assegurat que la propera migració, que s’hauria de fer abans de mitjan d’aquest mes -fins i tot algunes fonts han assegurat que aquest cap de setmana es podrien dur a terme els treballs tècnics per fer possible la migració i que aquesta estigués disponible ja la setmana vinent-, no serà pas l’última. Ara, cada vegada queden menys clients enganxats a BPA, que no vol dir que a nivell de volum de dipòsits no siguin importants, i cada vegada sembla més clar que les motivacions que permeten decidir el passi o no no responen a criteris tècnics si no més aviat a criteris polítics.

En relació a la renda variable, la decisió de Suïssa d’enviar-la tota o no enviar res també dificulta el treball tant dels advocats de clients com els de l’AREB. Mentre els dipositants inicialment de BPA que han aconseguit passar a Vall Banc estan interessats en un desbloqueig urgent, els clients que continuen atrapats a BPA són partidaris que els títols es mantinguin a Credit Suisse atès que quan arriben al Principat són liquidats i el seu producte s’integra al balanç de BPA. Com que els saldos travats al banc intervingut no es poden tocar, si mai hi ha una liquidació, i aquesta cada vegada és més a prop, es podrien veure afectades per eventuals quitances. I ningú no dubta que n’hi haurà.

Comentaris (1)

Trending