La proximitat de la re-sintonització de la TDT encén la crítica a la ‘gestió televisiva’ 

Establiments d’hostaleria i restauració exigeixen poder veure la televisió en alta definició i empreses del sector electrònic lamenten que el canvi entre els canals 57 i el 34 es faci en sec

-
-
El darrer dia d’octubre, aquelles cadenes de televisió que es reben a través del canal 57 de la TDT passaran a veure’s pel canal 34. El tall, el canvi, es farà en sec, no conviuran els dos canals. I això pot suposar un greu problema per a una part dels clients d’Andorra Telecom. Petit o gran s’haurà de veure. El que és clar és que les empreses que es dediquen al sector del manteniment electrònic i de comunicacions estan començant a rebre nombroses trucades. D’una part és negoci; de l’altra, queixes. I els laments més durs arriben, per exemple, d’establiments hostalers i restauradors que reclamen poder veure els canals televisius en alta definició (HD).

El fet que les darreres setmanes el Govern d’Andorra i Andorra Telecom hagin anat penjant cartells en edificis recordant-los la necessitat d’ajustar les antenes perquè després es pugui per la sintonització correcta dels canals de TDT en els aparells concrets ha fet esclatar la crítica a la ‘gestió televisiva’, per dir-ho d’alguna manera. El primer que cal tenir clar és el motiu pel qual cal fer aquesta re-sintonització. L'arribada de la tecnologia per a mòbils 5G que està prevista per a l’any que ve obliga a fer canvis de freqüència en les cadenes televisives Esports3, Euronews, TV5 Monde, Pirineus TV i Andorra Televisió. 

Els canvis són d'obligat compliment segons la normativa europea de telecomunicacions i per poder veure els canals de televisió a partir de l'octubre, els edificis de pisos hauran de realitzar un petit ajustament a l'antena col·lectiva, que ja es pot fer tal i com deixen clar els rètols distribuïts mentre que els habitatges unifamiliars només hauran de sintonitzar els canals de la TDT el dia del canvi de freqüència. Segons les consultes fetes per diversos tècnics privats, el tall en sec serà el darrer dia d’octubre. I això pot ser un inconvenient. 

Des d’Andorra Telecom s’ha informat a aquells professionals que ho han demanat que no hi ha ‘simulcast’ previst. O el que és el mateix, que no hi haurà simultaneïtat de sintonització durant un temps, alguns dies, potser alguna setmana. No serà així. El darrer dia d’octubre les cadenes televisives indicades es passaran a veure pel canal 34 de la TDT i al 57 només s’hi veuran negres. Els tècnics privats preveuen per aquells dies un increment de trucades i d’urgències. Re-sintonitzar un canal pot resultar molt senzill per a moltes persones. Però suposa una complexitat per a d’altres.

Els hotels  ara obligats a tenir una SMARTV 4K per guanyar punts en la classificació hotelera difonen després els programes amb la pitjor qualitat d’imatge possible

El canvi de freqüència comportarà que Andorra Televisió es pugui veure en alta definició (HD). I això comporta un altre lament o qüestió que no acaba de ser comprensible, sobretot, per aquells professionals del país a qui l’oferta televisiva és un servei més que ofereixen als seus clients. Entre molts d’aquests, especialment restauradors i hotelers, és de coneixement general que Andorra Telecom rep el senyal natiu de les televisions estrangeres en alta definició.

Les fonts consultades expliquen, des de la crítica o el lament, que “Andorra Telecom persisteix amb la seva voluntat de no permetre sintonitzar en alta definició tots els programes, a part  d’ATV que sí que passarà a HD”. I afegeixen que la decisió, político-tècnica, és “una bogeria” que ja l’operador de comunicacions andorrà rep “totes les cadenes de TV, espanyoles i franceses de manera nativa en HD, per abaixar-ne després la definició per la difusió pels repetidors d’aquí. La difusió dels canals pels repetidors en alta definició no necessita cap inversió, només com qui diria, prement un botó es passaria de baixa a alta”.

I que comporta tot plegat? Els professionals consultats ho expliquen d’una forma planera però del tot entenedora: “És una vergonya de cara al turisme i els residents, ja que els hotels, per exemple, ara obligats a tenir una SMARTV 4K per guanyar punts en la classificació hotelera, difonen després els programes amb la pitjor qualitat d’imatge possible.” Serà aquesta, per tant, una qüestió més a replantejar. A repensar.

Comentaris (5)

Trending