La problemàtica de l’accés a l’habitatge i els lloguers excessius entra en campanya

El candidat territorial ‘d’Acord’ a Andorra la Vella respon les acusacions respecte de la seva família i diu que espera que el ressò serveixi perquè tothom prengui consciència de la situació

-
-
L’habitatge i les receptes per intentar resoldre l’accés a pisos de lloguer en condicions serà una de les estrelles de la campanya. L’altra cara de la moneda, és a dir, els increments presumptament abusius, també han entrat en joc. Diversos candidats, de totes les formacions, són propietaris, ells o les seves famílies, d’immobles. I les seves decisions quant a la política de preus estan seguides en lupa. D’aquí que les acusacions creuades i habitualment soterrades estant a l’ordre del dia. Ja se sap que, malauradament, els ‘anònims’ han estat una ‘arma’ habitual en les campanyes andorranes.

Aquest dilluns, el candidat socialdemòcrata de la llista territorial ‘d’Acord’ a Andorra la Vella, Joaquim Miró, ha pretès tallar d’arrel les acusacions que s’han formulat els darrers dies de suposats increments desmesurats protagonitzats per la seva família en immobles de la seva propietat. Miró ha reconegut que s’han fet actualitzacions que, percentualment, poden semblar desorbitants -en cap cas l’empresari i polític ha usat ell aquest terme-, però ha explicat que els preus es mantenen “per sota del que marca el mercat” i que en cap cas les mensualitat van més enllà de 700 euros (provenint d’una mensualitat anterior d’uns 550 euros).

Miró ha posat a disposició dels periodistes diversos contractes -on mai no apareix la seva firma, és la seva germana la que s’ocupa de la gestió dels immobles- no pas per fer-ne ús sinó perquè poguessin comprovar la veracitat de les xifres que oferia. El candidat ‘d’Acord’ a la capital ha explicat que en molts casos feia més de deu anys que no s’havien revisat a l’alça als lloguers i que les actualitzacions no són pas recents, “no és d’ara”, sinó que fa molts mesos que es van produir. També ha explicat que molts dels habitatges han estat sotmesos a millores constructives a càrrec de la propietat.

El polític i empresari ha afirmat que està segur que “no s’ha amenaçat ningú” en relació a la possibilitat de fer-los fora d’un pis i ha explicat que la propietat està oberta a parlar de tot amb qui sigui i “reconsiderar” algunes situacions “perquè de reconsiderar es pot reconsiderar tot i no ens neguem a res” malgrat que ell sols ha intervingut, ha assegurat, en la negociació amb un inquilí amb qui tenia una especial afinitat, això no treu que, “sempre per ordre”, el seu nom aparegui en més documentació.

Miró no s’ha volgut amagar de res i ha admès que el problema de l’habitatge “ens preocupa i ens preocupa moltíssim”. I demanat pel ressò que pot suposar les notícies aparegudes divendres i dissabte en relació amb el cas particular que l’afecta, el líder ‘d’Acord’ a Andorra la Vella ha explicat que si “serveix perquè els dirigents prenguin consciència que els preus (del lloguer) són elevats” serà benvingut. I ha lamentat que les úniques decisions del Govern, com la congelació transitòria, que ha celebrat, hagin arribat “a un mes de les eleccions, com aquell qui diu, i d’una manera una mica electoralista, però això és una opinió personal”.

Les darreres hores han circulat altres informacions que situen entorn de dirigents polítics propietaris de béns immobles augments que anirien molt més enllà de l’increment del cost de la vida. De fet, hi ha moltes persones vinculades al món de la política que són propietàries i les actualitzacions dels preus s’han fet seguint criteris que no sempre han estat conservadors. El que està clar és que amb la campanya en marxa, ficar cullerada és, com a mínim, més sensible.El PS compta amb els dividends d’Andorra Telecom i FEDA per fer habitatge

El Partit Socialdemòcrata (PS) preveu impulsar un pla estratègic per garantir el dret a l’habitatge per sis anys (2019-2025) que, entre altres punts, es marca com a objectiu aconseguir que el Govern disposi d’entre 150 i 200 pisos de protecció oficial per poder destinar-los a col·lectius com ara joves, gent gran o persones amb diversitat funcional. El candidat a cap de Govern de la formació, Pere López, ha defensat la necessitat que des de l’executiu es destini una important inversió a aquest àmbit per poder afrontar amb garanties “el tema que més preocupa al país”. Una de les pretensions és la creació de pisos de protecció oficial. El compromís és que, un cop finalitzat aquest sexenni, el país disposi “d’entre 150 i 200 habitatges” d’aquest tipus per poder “donar resposta a diferents col·lectius: joves, gent gran i persones amb diversitat funcional”. La voluntat és que una part dels dividends d’Andorra Telecom i de FEDA, en lloc d’anar destinades a les finalitats “poc clares” actuals, es destinin al fons d’habitatge per poder afrontar la inversió necessària. 

Comentaris

Trending