La manca d’un sistema ‘reglat’ de votació torna a frenar la solució per a la mútua d’Encamp

El comú i la comissió que vetlla pel redreçament de l’ens mutual pretenien tancar un conjunt de mesures aquesta setmana però ningú no sabia com calia procedir i caldrà elaborar un reglament

-
-
L’adopció de mesures per al redreçament de la situació econòmica que pateix la mútua de funcionaris del comú d’Encamp haurà d’esperar. Com a mínim, fins al mes d’abril. Inicialment, i després d’ajornar-ho una setmana, la comissió que s’encarrega d’intentar treure del clot l’ens mutual, i en què hi participa directament el cònsol major, Jordi Torres, pretenia tancar la solució aquesta setmana. Però quan es va voler procedir a dur a terme una votació entre els treballadors, es va ‘descobrir’ que no hi havia cap procediment establert i, per tant, ningú no sabia com calia avançar.

D’aquí que s’ha tornat a ajornar l’adopció de qualsevol element que permeti corregir la situació d’una mútua que té un deute comptable acumulat des del 2011 (anteriorment el comú ja es va fer càrrec d’un forat de 382.000 euros) de 250.624,14 euros. Ara, abans de procedir a fer qualsevol altre pas, primer de tot s’elaborarà un reglament que establirà el sistema de votació que s’emprarà per poder avaluar quines mesures de les proposades després de les al·legacions rebudes pels propis funcionaris i empleats comunals acaben tirant endavant. I de quina manera. Es preveu que tot plegat no arribi abans del mes d’abril.

L'aportació del treballador és de l'1,15% del salari, que es preveu que passi a l'1,5% encara que seria amb 2,13% que s'arribaria a l'equilibri vistos els darrers dèficits anuals

La situació de la mútua, segons s’ha explicat als treballadors, “és particularment delicada, que amenaça la seva existència”. I es recorda que no només l’increment de l’aportació dels mutualistes seria la situació. S’estava aportant un 1,15% del salari, un percentatge que s’ha proposat i pràcticament tothom té coll avall, que pugui ser de l’1,5%. A més, segons l’estudi de la comissió que dirigeix l’ens mutual, vist els dèficits generats els tres últims cursos, per arribar a una situació d’equilibri caldria que l’aportació fos, ben bé, del 2,13%. Amb tot, el que cal, segons la comissió amb la majoria comunal al capdavant és “aplicar mesures encaminades cap a la reducció de les despeses i la conscienciació dels mutualistes”.

Així, molt probablement, es posaran a votació cinc mesures. A saber. A partir de 30 dies de baixa mèdica acumulada s’aplicarà una carència en la cobertura per part de la mútua de 3 dies per cada 30 dies no treballats, o a la seva part proporcional en el període que escaigui. El comú d’Encamp assumirà a partir dels 180 dies de baixa, la cobertura del 100% de les baixes mèdiques per malalties de llarga durada, en cas de dèficit de la mútua. L’aportació econòmica del comú s’efectuarà directament a la mútua. En tercer lloc es proposa o es proposarà, l’anàlisi del tipus d’increment de l’aportació mensual dels treballadors a la mútua.

L’increment s’haurà d’escollir a partir de les propostes acordades (els documents se centren en el 1,5% encara que també es parla d’un equilibri en el 2,13%, com s’ha dit). En tot cas, el percentatge que s’escaigui i sigui triat s’aplicarà a partir de la seva aprovació formal. També es proposa una carència de sis mesos a l’inici de l’adhesió per poder tenir dret a la prestació i, finalment, en cas de malaltia molt greu, i prèvia sol·licitud del treballador acompanyada d’un informe mèdic del servei de prevenció aliè contractat pel comú o a petició de la comissió de la mútua es poden anul·lar els períodes de carència i/o incrementar les prestacions fins al 100%.

Comentaris

Trending