La remodelació del bloc quirúrgic de l’hospital s'ajorna fins després de Setmana santa

El concurs per dur a terme unes obres que es pretenien fer durant aquest mes d’octubre i que han de girar del tot l’actual estructura de la zona de quiròfans ha quedat desert

-
-
La manca d'una oferta constructiva que s'ajustés a les pretensions del concurs impulsat per Ordenament Territorial ha portat l’hospital a ajornar fins a després de Setmana santa la remodelació del bloc quirúrgic. El Servei Andorrà d’Atenció Sanitària (SAAS) havia previst dur a terme durant el proper mes d’octubre uns treballs per adequar els quiròfans a una nova distribució. El concurs nacional convocat pel ministeri d’Ordenament Territorial va rebre una sola proposta, però com que era superior a l'estimació pressupostària base, s’ha declarat desert i davant la possibilitat de no tenir els treballs apunt per al període de màxima activitat quirúrgica, s’ha endarrerit l’operació, que és necessària però no urgent.

Les obres projectades no són especialment complicades. A la pràctica, i per fer-ho senzill, suposo girar 180 graus l’estructura actual del bloc quirúrgic. La complexitat ve donada per la sensibilitat del lloc on cal treballar. Qualsevol incidència suposa aturar l’obra durant uns dies per desinfectar-ho tot. La zona on calia actuar obligava també a fer una bona part de la feina durant la nit… i malgrat que la direcció de l’hospital, segons fonts del ministeri de Salut, ja tenia tot el pla de contingència preparat per tal que es pogués prescindir primer de dos quiròfans i després dels altres dos, afectant el mínim possible l’activitat, la manca de constructor -l'única proposta presentava un pressupost superior a l'inicialment previst- ha portat els dirigents de la sanitat hospitalària a adoptar un criteri de prudència.

En efecte, seguint els procediments establerts per les normatives de la contractació pública, s’hauria pogut designar una empresa de manera directa després que el concurs fos declarat desert o fins i tot es podria acudir al mercat internacional. Però això alentia el procés, que segons els tècnics pot estar llest en un mes i mig com a molt tard. L’hospital no volia tenir els quiròfans hipotecats més enllà de l’1 de desembre per molt que per la fase de les obres hi hagués el pla plenament organitzat. Quan comença la temporada d’esquí és, també, quan més intervencions quirúrgiques hi ha. De fet, són els tres primers mesos de cada any quan més operacions es fan.

Per tant, es deixarà passar la temporada hivernal i la remodelació del bloc quirúrgic, inclosa la creació del vestidor de personal, es farà després. Es vol dotar a l’esmentat bloc els estàndards internacionals més exigents. Però, sobretot, es vol dur a terme una actuació que permet subsanar o donar resposta a tres grans qüestions. Dotar la seguretat òptima que demanden els circuits quirúrgics; crear un espai d’ingrés per a la cirurgia ambulatòria i millorar el circuit per a aquesta cirurgia; i, finalment, millorar l’eficiència energètica amb una climatització individualitzada que ara no es té. El repte passa al mes de maig. Però l’hospital no es conforma en no tenir la millora del bloc quirúrgic.

 

Comentaris (1)

Trending