La llei òmnibus preveu ajuts a fons perdut

El cap de Govern s’ha reunit aquesta tarda amb els grups parlamentaris per intentar tancar els “serrells” d’un text que es vol tramitar aquest dissabte per la via d’extrema urgència

Jover pren notes durant la compareixença.
Jover pren notes durant la compareixença.

La llei òmnibus es tramitarà aquest dissabte al Consell General. El cap de Govern, Xavier Espot, ha mantingut reunions amb els grups parlamentaris (tant oposició com majoria) per mirar de tancar els darrers serrells. El text inclourà ajudes a fons perdut per mirar d’ajudar a les empreses a poder tornar a engegar un cop passi la crisi sanitària provocada per l’expansió del coronavirus.

Així ho ha explicat el ministre portaveu, Eric Jover, durant la roda de premsa d’aquest vespre. L’objectiu, ha indicat, és tenir un text consensuat que pugui rebre el suport unànime de la cambra. Per això Espot ha mantingut a la tarda trobades amb tots els partits amb representació parlamentària. L’objectiu era “tancar els serrells associats a la llei” per poder-la entrar a tràmit aquest dissabte.

El portaveu del Govern confia a poder aconseguir que el projecte legislatiu rebi el suport de tot l'arc parlamentari

Jover ha avançat que el projecte legislatiu, que es tramitarà per la via d’extrema urgència i, per tant, podria aprovar-se a molt trigar, dilluns, inclourà “algunes tipologies d’ajuts a fons perduts”. En aquest sentit, ha recordat que “sempre hem parlat del principi de corresponsabilitat” per resistir una crisi que “tindrà un fort impacte sobre la nostra economia”. El portaveu de l’executiu ha indicat que “hem d’aconseguir aguantar el cop i que no fragilitzi massa el teixit econòmic” i que cal que “un cop superat, es pugui reprendre”. Això també requereix que “les administracions puguin injectar diners”. 

El portaveu de l’executiu ha expressat confiança en aconseguir que el text sigui aprovat per unanimitat. “La sensació és que hi ha bona predisposició per intentar consensuar una llei tan important com aquesta. Podem esperar i seria un bon senyal que obtingui el consens de l’arc parlamentari”, ha manifestat.

Jover també ha donat dades sobre com ha afectat les mesures adoptades a la mobilitat al país. Així, la interna ha disminuït un 78% mentre que l’entrada de vehicles per les fronteres ha caigut un 83% i un 96% respectivament a l’espanyola i la francesa. “Són dades positives perquè volem reduir el moviment del virus”, ha comentat, tot i avisar que “no ens hem de relaxar; cal continuar practicant la separació social”.

Justament, en cas que aquesta mobilitat hagi de baixar més, el Govern tindrà un altre element: la llei de l’estat d’alerta i d’emergència, que també es preveu tramitar dissabte. Aquest text ja donarà més eines per si “és necessari disminuir de forma més dràstica els moviments de la gent”. De fet, també ha deixat clar que, ara “es pot sancionar ja via la llei de sanitat”.

 

Comentaris (4)

Trending