La Justícia anul·la la mútua dels agents de circulació d’Escaldes i el comú haurà de retornar els diners retinguts fins ara

La sala administrativa del Tribunal Superior dicta una sentència que dóna la raó als funcionaris i posa punt i final a l’enfrontament jurídic que mantenia amb el Constitucional

-
-
La sala administrativa del Tribunal Superior (TS) ha anul·lat definitivament la mútua dels agents de circulació d’Escaldes en considerar que no s’ajusta a la llei. D’aquesta manera es tanca el bucle sense fi que s’havia iniciat entre el propi TS i el Tribunal Constitucional (TC) i el comú escaldenc rep una seriosa estocada, atès que molt probablement haurà de retornar els diners que ha anat retenint als urbans des del primer de gener del 2015.

El Superior ha dictat recentment la sentència que, en principi, hauria de tancar definitivament la qüestió. La sala s’ha pronunciat després que el TC ni tan sols admetés la qüestió incidental que li havia plantejat. El Constitucional havia donat prèviament la raó als treballadors comunals i obligava al Superior a refer la resolució inicial que havia dictat en entendre que “no es pot considerar conforme a la Constitució l’execució d’una llei ordinària que genera un desequilibri financer significatiu pels funcionaris”

La sala administrativa del Tribunal Superior dicta una sentència que dóna la raó als funcionaris i posa punt i final a l’enfrontament jurídic que mantenia amb el Constitucional

I entenia el TC que l’article 36 de la llei que regula els cossos dels agents de circulació que “obligava els comuns a contractar unes pòlisses d’assegurança per cobrir la retribució íntegra del salari en cas de baixa per accident laboral o per malaltia professional i prohibia la repercussió del cost d’aquestes assegurances als agents” no era legal. Però tampoc no en decretava la seva expulsió de l’ordenament jurídic. D’aquí que el Superior es mantingués ferm en la seva decisió, fins que hauria vist que el missatge enviat pel TC era que havia d’interpretar dit article de diferent manera al que ho havia fet.

Així, ara la sala administrativa del TS revoca la sentència dictada en primera instància per la Batllia i estimant totalment les pretensions dels recurrents, és a dir, dels agents de circulació d’Escaldes, resol que s’ha d’anul·lar l’ordre de creació de la mútua, que es va aprovar a final del 2014 i va començar a ser operativa a partir de l’1 de gener del 2015. La demanda sol·licitava també el retorn de totes les quantitats retingudes per dita mútua que els funcionaris no consideraven ajustada a Dret.

Els magistrats estimen íntegrament la demanda feta pels treballadors públics que demanaven que se’ls torni l’1,5% del salari que se’ls ha anat retenint des de l’1 de gener del 2015

I com que finalment el TS ha reconegut que la mútua no s’adequava a les pretensions legals i, alhora, s’estima íntegrament la demanda promoguda pels agents escaldencs, les fonts consultades entenen que el comú d’Escaldes haurà de procedir a retornar el que ha estat retenint del salari de cada treballador des del primer dia del 2015. Les fonts han explicat que la retenció que s’està practicant és de l’1,5% de la nòmina.

Els consultats han explicat que en els propers dies, una representació dels treballadors i els seus assessors jurídics tenen intenció de reunir-se amb els responsables del comú escaldenc per analitzar la situació creada per la resolució i veure com es pot aplicar la mateixa. Cap la possibilitat que la corporació porti la causa, ara, al Constitucional, però les fonts consultades consideren que, més enllà que hi hagi marge jurídic o no per fer-ho, tot plegat semblaria massa rebuscat.

Dos agents de circulació d\'Escaldes fent tasques de vigilància pedestre per carrers de la parròquia.

Relacionat

Els urbans i el comú d’Escaldes, espectadors de luxe d’una batussa entre tribunals
La mútua dels agents de circulació d’Escaldes ‘enfronta’ el Superior amb el Constitucional

Relacionat

La mútua dels agents de circulació d’Escaldes ‘enfronta’ el Superior amb el Constitucional

Comentaris

Trending