La Justícia avala definitivament la plataforma de Soldeu i el seu interès nacional

La sala administrativa del Tribunal Superior ha desestimat el recurs presentat per la família Viladomat i considera que conceptes com ‘cultura’ o ‘esport’ s’han d’entendre de forma àmplia

Canillo culmina la tramitació exprés i Ensisa anuncia que les obres de la plataforma de Soldeu es posen en marxa
Canillo culmina la tramitació exprés i Ensisa anuncia que les obres de la plataforma de Soldeu es posen en marxa
La sala administrativa del Tribunal Superior (TS) avala la declaració d’interès nacional de la plataforma de Soldeu i, per tant, dóna per bona aquesta infraestructura dins el marc legal que es va usar per promoure-la. Els magistrats entenen, segons que ha explicat el Govern, que tant el concepte esportiu s’ha d’entendre de manera àmplia i global com que un projecte d’interès general el pot acabar executant una societat privada, en aquest cas Ensisa.

El ministre portaveu, Jordi Cinca, ha anunciat que el TS va notificar-los aquest dimarts a la taula la sentència que desestima el recurs presentat per la família Viladomat a la sentència de primera instància, que ja considerava que matèries taxades com la cultura s’havien d’entendre des d’una perspectiva global i en què s’hi pot incloure també l’esport. Cinca s’ha mostrat “satisfet” per la decisió judicial alhora que ha remarcat que els màxims accionistes de Saetde tenien tota la legitimitat per promoure les accions legals que creguessin escaients.

Cinca ha revelat l’existència de la sentència del Superior arran d’una pregunta durant la compareixença habitual posterior a la celebració de la reunió del consell de ministres. Al ministre portaveu se li ha demanat si en el marc de les negociacions per salvar Grandvalira s’havia demanat al conseller delegat de Saetde, Joan Viladomat, que retirés el recurs contra la declaració d’interès nacional de la passarel·la esquiable. El responsable ministerial ha negat aquest extrem i ha deixat caure que “el Tribunal Superior ja ha notificat a les parts” la resolució. 

I ha anunciat que com havia fet el Tribunal de Batlles en primera instància “ha desestimat” les pretensions dels màxims accionistes de la societat que gestiona les estacions del Pas de la Casa i Grau Roig. El que sembla evident és que, hi hagi motiu o no, el plet no anirà més enllà. És a dir, la decisió de segona instància no serà elevada al Tribunal Constitucional, amb la qual cosa quedarà definitivament tancat el cas i s’evitarà establir qualsevol precedent jurisprudencial que limiti futures accions.

Sense ser exhaustiu, i tot i picant el crostó especialment al Partit Socialdemòcrata (PS), que havia estat molt bel·ligerant en relació amb l’esmentada declaració d’interès nacional, Cinca ha explicat que la resolució considera que utilitzar el caràcter esportiu d’una forma àmplia i com a complementari a la cultura o l’educació fa encabir perfectament aquesta instal·lació en aquells preceptes taxats que estableix la llei. Alhora, la sentència, segons el ministre, també consideraria “perfectament legal” que un projecte declarat d’interès nacional no sigui executat per l’administració i sí “per una societat com Ensisa”.

Cinca, que ha considerat “una qüestió d’interès major per al país” l’acord que permet la continuïtat de Grandvalira, en cap cas ha carregat les tintes contra la família Viladomat. Ben al contrari. Ha assegurat que l’entesa res no tenia a veure amb el plet sobre la plataforma i ha defensat que els recurrents tenien tot el dret i la legitimitat d’iniciar l’acció si ho creien escaient. Diferent seria fer política sobre aquesta qüestió, ha vingut a dir per atacar una mica més el PS.

Comentaris

Trending