“La gent va deixar els plats a les taules i va marxar corrent, histèrica”

L’andorrana Júlia Viladomat és a Indonèsia gairebé en permanència des de l’octubre, i aquest diumenge va viure des del sud de Lombok el terratrèmol més potent dels darrers mesos a la zona

Júlia Viladomat amb un grup de nens participants del projecte educatiu Harapan, a l'illa indonèsia de Sumbawa, molt a prop de Lombok.
Júlia Viladomat amb un grup de nens participants del projecte educatiu Harapan, a l'illa indonèsia de Sumbawa, molt a prop de Lombok.
Des del passat mes d’octubre s’està gairebé de forma permanent a Indonèsia, i més concretament a Lombok, en una setmana han viscut dos terratrèmols molt importants. Sobretot el d’aquest diumenge, que va arribar a ser d’una intensitat de 7 sobre 10 en l’escala de Richter. Júlia Viladomat explica que “pel que es veu, feia molt temps que no n’hi havia un de tant fort. La gent estava histèrica per si venia una tsunami”. Sortosament, aquest dilluns, ja de nit per als habitants locals, les autoritats han descartat el perill de tsunami.

Arran del darrer moviment sísmic, han mort un centenar de persones i els danys materials són molt quantiosos, també. Tot concentrat a la zona nord de l’illa indonèsia de Lombok. Viladomat, l’única andorrana que resta en l’esmentat indret, era sortosament al sud de l’illa. I malgrat que el sacseig el va viure molt intensament, en directe no ha arribat a viure la desgràcia provocada pel moviment tectònic. “He de dir que no tenim massa informació, l’únic que tinc entès és que en principi el pitjor ja ha passat, però que ens mantinguem tots en alerta”, explicava la jove andorrana, que participa de diversos projectes.

Sortosament, hores després d’un primer contacte, Viladomat informava des de Kuta, a Lombok, que les autoritats locals havien informat que el rumor que s’acostava un terratrèmol més intens que els dels dos darrers diumenges (de 6,4 el primer, i de 7 aquest darrer) era fals, igual com era fals el risc imminent d’un tsunami. Però mai no se sap. El març del 2017 ja en va viure un a Bali. “I aquesta temporada de pluges, entre desembre i gener, se n’han sentit també, però més fluixos”. Aquest diumenge, fos on fos de l’illa i de les illes properes -l’epicentre i la principal repercussió es van donar al nord de Lombok i a les Gili Islands- “la gent estava histèrica per si venia un tsunami”.

Aquest darrer terratrèmol va enganxar Júlia Viladomat sopant en un restaurant a dalt de la muntanya. El sisme “ens va espantar molt. Va ser fort i llarg. Tothom, turistes i gent local, va entrar en pànic. La gent va deixar els plats a les taules i van marxar corrent o en motos”. I hi afegeix: “Jo estava a dalt de la muntanya, en un restaurant, i allí ens vam passar tota la nit. Per ara no ha estat res més que l’ensurt. Els perjudicats són els qui estaven al nord de l’illa i a les Gili islands”. Aquest darrer moviment sísmic, que l’Altaveu hagi pogut constatar. el van viure Júlia Viladomat i cinc joves andorrans més.

Concretament, dos d’ells, Júlia Padreny i Gabriel Barios, que ja havien també notat de primera mà  des de Lombok el sisme de la setmana passada, tenien previst aquest dilluns seguir la seva ruta que durant algunes setmanes els ha mantingut a Indonèsia i que ara els ha de portar cap a Austràlia. El segon terratrèmol, el d’aquest diumenge, Padreny i Barios, com altres tres nois del Principat, el van notar a Bali. A cap dels cinc, tampoc a Viladomat, els ha passat absolutament res. Aquest dilluns, la parella andorrana ha pogut volar i continuar el seu pla establert sense majors dificultats.

Etiquetes

Desperfectes causats pel terratrèmol a Bali, on es troben cinc dels sis joves andorrans localitzats per l'Altaveu a Indonèsia.

Relacionat

Sis joves andorrans que fan estada a Indonèsia tornen a viure un nou terratrèmol, aquest cop més fort
Efectes del terratrèmol al nord de Lombok.

Relacionat

“Vam passar molta por”
-

Relacionat

Una desena d’andorrans han pogut refer el seu viatge per Indonèsia després de viure el terratrèmol de Lombok
-

Relacionat

Almenys quatre andorrans surten indemnes del potent terratrèmol que ha afectat illes turístiques d’Indonèsia

Comentaris (1)

Trending