La fiscalia panamenya, l’expresident Martinelli i el gestor uruguaià ‘Betingo’ Sanguinetti que torna a casa

Un representant de la procuradoria general de Panamà interroga a la Batllia sobre el ‘cas Odebrecht’ el gestor financer uruguaià, que una vegada completats els tràmits judicials deixa el Principat

-
-
La fiscalia panamenya té entre cella i cella l’expresident d’aquell país Ricardo Martinelli. Així almenys es pot desprendre de les preguntes formulades pel representant de la procuradoria del país centreamericà a l’antic dirigent de BPA Uruguai Andrés ‘Betingo’ Sanguinetti. Una delegació del ministeri públic de Panamà s’ha desplaçat al Principat, on com ja va avançar l’Altaveu,  la procuradora general de l’Estat, Kenia Porcell, ha signat amb la fiscalia andorrana un acord en matèria de cooperació judicial internacional.

Sanguinetti, que després dels tràmits que havia de dur a terme aquest dilluns a la Batllia ja ha deixat el Principat, ha respost a més de dues-centes preguntes que la procuradoria panamenya, que en aquest cas té funcions d’instrucció, va formular en el marc d’una comissió rogatòria internacional (CRI) acceptada per la Batllia en el marc de la derivada andorrana del ‘cas Odebrecht’. Suposadament, Martinelli hauria rebut algunes comissions de la constructora brasilera en relació amb actuacions urbanístiques realitzades a Panamà. I aquests diners haurien pogut transitar per Andorra en comptes de BPA. En tractar-se d’aquesta entitat, la celeritat en l’intercanvi de dades és molt elevada.

Segons les fonts consultades, però, les preguntes que s’haurien formulat a Sanguinetti haurien posat el focus en Martinelli i en el seu comportament, actitud o relació amb el banc, i no pas en el banc en sí mateix, segons les fonts. L’exdirigent de BPA a l’Uruguai hauria demanat a les jurisdiccions d’Andorra i Panamà que es posessin d’acord perquè només hagués de respondre en un sol lloc per una qüestió que podia interessar a les dues jurisdiccions. En la declaració de Sanguinetti també hi hauria participat el fiscal general andorrà, Alfons Alberca.

L’interès principal de la delegació del ministeri públic del país centre-americà, almenys aquest dilluns, era preguntar i saber sobre l’home que va ostentar la presidència panamenya entre 2009 i 2014

‘Betingo’ Sanguinetti va ser traslladat al Principat el 20 de febrer en el marc d’una petició d’extradició formulada per la batlle Canòlic Mingorance. I va estar empresonat fins al 6 d’abril, quan després d’una declaració molt llarga i aclaridora, en què va deixar clar que BPA només havia participat en el disseny de la planificació fiscal internacional d’Odebrecht sense que en cap moment tingués cap indici de res més que no fos estalvi d’impostos, és a dir, evasió fiscal, se’l va deixar en llibertat. Això sí, Mingorance li va retirar el passaport.

El gestor financer va recuperar el seu document d’identitat fa deu dies. I aquest dilluns estava citat a declarar per dues causes, totes dues relacionades amb dues constructores brasileres: Odebrecht i Camargo Corrêa. En tots dos casos, segons les fonts consultades, les declaracions han sigut clares i sense cap imprevist ni ensurt. “No hi ha hagut res d’especial”, han assegurat les fonts, que han considerat beneficioses les declaracions per al bancari; almenys aparentment. 

Sanguinetti ha hagut de declarar en la causa contra Camargo Corrêa oberta al Principat l’any passat quan al Brasil ja s’ha arxivat i, amb posterioritat, se l’ha interrogat sobre el cas d’Odebrecht i Martinelli, que la setmana passada va ser extradit dels Estats Units cap a Panamà, per interès de les autoritats fiscals panamenyes. En aquest darrer cas, també s’ha esmentat el fet que la constructora brasilera havia fet circular diners per Crèdit Andorrà. Però, segons les fonts, en cap cas els bancs han tingut cap protagonisme.

Una vegada completades les dues declaracions, ‘Betingo’ Sanguinetti ha quedat plenament en llibertat i sense cap més compromís que haver-se de personar davant la Justícia andorrana si mai se’l torna a citar. Davant d’això, i havent recuperat plenament la seva llibertat de moviments des de fa una desena de mesos, el bancari i gestor financer uruguaià ha emprès aquest mateix dilluns el viatge de retorn cap a Montevideo.



Un moment de la signatura del memoràndum entre Alfons Alberca i Kenia Porcell. | ANDORRA TV

Memoràndum d’entesa en matèria de cooperació judicial

Encara que amb uns dies de retard respecte del que inicialment havien previst les pròpies autoritats panamenyes, finalment aquest dilluns la fiscalia andorrana i la procuradoria de Panamà han signat un protocol de col·laboració entre ambdues institucions. Amb la signatura d’aquest protocol, segons un comunicat conjunt dels dos ministeris públics, es potencien les investigacions criminals que es substancien tant a Andorra com a Panamà i s’enforteix i s’afavoreix el desenvolupament de la cooperació entre les institucions acusadores de tots dos països, per la persecució de delictes, en general i, de la delinqüència organitzada transnacional, en particular. El memoràndum preveu la cooperació entre les fiscalies d’Andorra i de Panamà mitjançant, entre d’altres, intercanvis d’informació, tramitació urgent de les demandes de cooperació jurídica penals i realització de visites d’estudi. Sempre segons les dues institucions, l’acord serveix per enfortir els seus lligams en la lluita contra la delinqüència i, especialment, en matèria financera i de corrupció. És simptomàtic que dos països que històricament havien estat coneguts com a paradisos fiscals, de cop i volta apostin per una col·laboració conjunta.



 

Kenia Porcell i Alfons Alberca en una anterior visita de la primera al Principat.

Relacionat

Les fiscalies andorrana i panamenya signen un acord en matèria de cooperació jurídica internacional
-

Relacionat

L’exdirectiu de BPA a l’Uruguai ‘Betingo’ Sanguinetti recupera el passaport i tornarà al seu país a partir de l’11 de juny

Comentaris

Trending