Les fiscalies andorrana i panamenya signen un acord en matèria de cooperació jurídica internacional

La procuradora general de Panamà s’hauria traslladat al Principat, com en alguna altra ocasió, per dur a terme diligències penals més enllà de rubricar una entesa abans d’anar a Suïssa

Kenia Porcell i Alfons Alberca en una anterior visita de la primera al Principat.
Kenia Porcell i Alfons Alberca en una anterior visita de la primera al Principat.
Les fiscalies d’Andorra i Panamà signaran un memoràndum d’entesa en matèria de cooperació jurídica internacional. Per aquest motiu la fiscal general del país centre-americà Kenia I. Porcell és al Principat aquest dijous i divendres segons informacions de la procuradoria general panamenya. No és pas la primera vegada que Porcell visita Andorra. De fet, també el fiscal general andorrà, Alfons Alberca, ha estat a Panamà.

La col·laboració amb Panamà s’emmarca amb la intensificació de relacions fetes especialment pel ministeri fiscal amb països o jurisdiccions que tenen vincles, d’alguna manera o altra, amb el ‘cas BPA’. Alberca, tot sovint acompanyat de la batlle instructora de l’esmentat cas, Canòlic Mingorance, han rodat per alguns països per intercanviar informació. De fet, els convenis de cooperació judicial cada vegada més faciliten l’intercanvi espontani d’informació. 

És a dir, molt sovint sense que ni tan sols un altre país reclami res, se’l posa en coneixement de situacions, casos o detalls perquè siguin analitzats. Aquesta pràctica cada vegada s’està duent més a terme des de la jurisdicció andorrana. I està causant un malestar evident en part del món jurídic del Principat malgrat admetre que els acords internacionals hi donen cobertura legal.

I justament per reforçar aquesta cooperació vindria Porcell al Principat. Segons el decret signat a Panamà el passat 4 de juny i pel qual, en absència seva, la procuradora general panamenya nomena provisionalment per al càrrec Rolando Rodríguez, s’informa que Kenia Porcell “ha estat autoritzada per participar en reunions de coordinació i treball, la firma d’un memoràndum d’entesa en matèria de cooperació jurídica internacional”.

També preveu dur a terme "la pràctica de diligències judicials relacionades amb l’assistència jurídica internacional en matèria penal” que s’han de realitzar, segons s’explicita en l’esmentat document, a la fiscalia general d’Andorra els dies 7 i 8 de juny. És a dir, aquests dijous i divendres. Després de ser al Principat, Porcell acudirà a “reunions de coordinació i treball amb la fiscalia general de la Confederació Suïssa dels dies 11 a 13 de juny del 2018”.

Etiquetes

Comentaris

Trending