La fiscalia demana investigar l’exministra d’Esports per corrupció en el marc de l’escàndol de la FAF

Gelabert hauria intervingut per accelerar unes obres de millora dels lavabos i els vestidors de l’Estadi Nacional i va pactar amb Gea, en una conversa ‘punxada’, trossejar els treballs 

-
-
La fiscalia ha demanat als tribunals que investiguin l’ara exministra d’Esports Olga Gelabert per un presumpte delicte de tràfic d’influències i altres relacionats amb la corrupció en el marc de l’escàndol de la Federació Andorrana de Futbol (FAF). Durant una conversa entre Gelabert i el secretari general de la FAF, Tomàs Gea, que tenia el telèfon intervingut per la policia per ordre judicial, tots dos pacten la fórmula per accelerar unes obres tot trossejant els treballs per poder-los adjudicar per la via directe. La decisió hauria comportat al Govern un estalvi econòmic atès que la FAF s’acabaria fent càrrec d’una part del cost de l’obra.

Davant la imminent disputa del partit d’Andorra contra França, l’11 de juny, la FAF estava molt interessada en reparar els molts desperfectes que presentava la zona de lavabos de l’Estadi Nacional. Degut a un retard de l’administració des del punt de vista tècnic -el dossier va quedar adormit en alguna taula-, Gea veia que al final la remodelació no tiraria endavant i va començar a fer mans i mànigues per desencallar la situació. Però no sabia, és clar, que amb l’‘Operació Cautxú’ en marxa, tenia el seu telèfon punxat. De fet, li va tenir tot just un mes, o poc menys, fins al 6 de maig.

En el marc de les escoltes controlades, la policia va transcriure una conversa amb la llavors ministra d’Esport, Olga Gelabert, a la qual Gea li demanava la seva intervenció per poder activar les obres de millora dels lavabos. Producte del que va transcriure la policia, el fiscal general de l’Estat, Alfons Alberca, va considerar que hi havia indicis de delicte i va demanar que s’obrís una causa diferent i al marge de la principal, que manté Gea a la presó i altres dirigents o exdirigents de la FAF processats per administració deslleial i defraudació a la CASS més apropiació indeguda en el cas del secretari general federatiu.

En la trucada intervinguda, Gelabert accedeix a dividir una obra en tres per poder adjudicar els treballs per la via directa a canvi que la federació assumís una part del cost i així el Govern s'estalviés diners

El fiscal sol·licitava que s’investigués l’actuació de Gelabert i, si fos el cas, també dels responsables del ministeri d’Ordenament Territorial, atès que l’ara exministra d’Esports també s’hi refereix durant la conversa. Segons les fonts consultades, és probable que l’obstinació d’Alberca en exigir que s’investigui l’extitular d’Esports -ara la causa està a la Batllia però podria passar al Tribunal de Corts altre cop si es considera que el ministre d’Ordenament també hi podia estar involucrat- fos l’element decisiu que va portar l’actual cap d Govern, Xavier Esport, a no incloure Gelabert en el nou gabinet ministerial.

Sia com vulgui, en la conversa gravada per ordre judicial, Gea demana a Gelabert com es poden accelerar les obres que considera necessàries. La llavors ministra respon que faran passar l’obra com si fossin tres i així no caldrà fer un concurs públic, n’hi hauria prou en fer tres adjudicacions directes per menys de 7.500 euros. A canvi, en lloc d’haver d’assumir el Govern tot el cost dels treballs, que tot just arribaven a 20.000 euros, la FAF n’hauria d’assumir una tercera part. Així, Esports finançaria el 33% del cost de l’obra, Ordenament Territorial una altra part igual i la federació, com s’ha dit, la part restant.

Gelabert no va ser amb l’única persona llavors aforada amb qui Gea va parlar de la qüestió. El secretari general de la FAF també va trucar Justo Ruiz, que tenia, com tornarà a tenir aviat, la doble condició d’empleat de la federació i de conseller general, per demanar-li com es podia activar la qüestió i accelerar uns treballs que havien quedat oblidats. Ruiz hauria respost, més o menys, que no s’hi podia fer res. Que la situació estava com estava i que havia de seguir el seu curs i els seus temps.

La intercepció de les comunicacions de Gea va durar poc menys d’un mes i es va mantenir, com s’ha dit, fins al 6 de maig. De la majoria de les trucades realitzades pel secretari general de la FAF ara empresonat no se’n sap el contingut, segons les fonts. O, almenys, a priori, no apareixeria en el sumari. Tampoc no se sap com pot evolucionar la petició feta per la fiscalia. I si Alberca acabarà acusant formalment Gelabert i/o algun altre responsable ministerial per l’afer dels vestidors de l’Estadi Nacional.

Comentaris (9)

Trending