La fiscalia anticorrupció espanyola es planteja "una acció contundent" contra Andbank pel 'cas Pujol'

Comentaris

La fiscalia anticorrupció espanyola es planteja \"una acció contundent\" contra Andbank pel \'cas Pujol\'
La fiscalia anticorrupció espanyola es planteja \"una acció contundent\" contra Andbank pel \'cas Pujol\'

La fiscalia anticorrupció espanyola es planteja dur a terme “una acció contundent” contra Andbank si es corroboren les darreres dades obtingudes pel ministeri públic especialitzat en delictes relacionats amb la corrupció. El jutge que instrueix el ‘cas Pujol’, José de la Mata, té també tot de nova informació. Entre ella, un informe de la Unitat de delictes econòmics i fiscals (Udef) de la policia espanyola que evidenciaria que la família de l’expresident català hauria ingressat entre el 1992 i el 2012 més de 41,5 milions d’euros en efectiu. Els dipòsits s’haurien fet majoritàriament entre Banca Reig i el ja citat Andbank i al tram final del període analitzat a Banca Privada d’Andorra (BPA), el pas previ a la regularització d’una part ja molt minsa davant el fisc espanyol.

Totes aquestes dades les ha avançat el diari digital espanyol ‘El Independiente’, que citant fonts del ministeri públic afirma que es podria actuar de forma molt rotunda contra Andbank, a Espanya s’entén, vista la suposada ‘participació’ que hauria tingut en el ‘refugi’ dels diners dels Pujol. La fiscalia hauria rebut informació a través de l’accionista majoritari de BPA fins a la seva nacionalització Higini Cierco. L’òrgan jurisdiccional encapçalat actualment per Manuel Moix no sap qui podria ser la gola profunda de Cierco a Andbank però les comprovacions que ha fet fins ara haurien permès corroborar que tota la informació rebuda és veraç.

La fiscalia ja ha tramès al jutge De la Mata una bona pila de nous documents. I també la Udef hauria fet arribar al magistrat titular del jutjat d’instrucció número 5 de l’Audiència nacional espanyola un informe de més de cent pàgines que reflecteix que el 60% del patrimoni dinerari que els Pujol van fer passar per Andorra (uns 69 milions segons l’organisme policial) hauria estat ingressat en metàl·lic. Vist el seu rol preponderant entre els deu familiars amb diners al Principat (el matrimoni Pujol-Ferrusola, els seus set fills i l’exdona del primogènit, Mercè Gironès) de Jordi Pujol júnior, és evident que seria aquest qui més diners en efectiu hauria dipositat al Principat.

Segons les dades policials esmentades per ‘El Independiente’, el fill gran dels Pujol sol hauria fet arribar a Andorra gairebé 31,5 milions d’euros en metàl·lic, que hauria repartit en nou comptes diferents encara que el predominant era l’ANDBANK 84800, que hauria rebut en vuit anys una injecció de 1.800 milions de les antigues pessetes en efectiu. L’operació més voluminosa ordenada pel Pujol Ferrusola gran s’hauria produït el 21 de juliol del 2000, en aquest cas al compte ANDBANK 63810. D’un sol cop, en Júnior hi hauria dipositat 307 milions de pessetes. També el patriarca de la família va ingressar una bona quantitat de diner en efectiu: durant la dècada de 1990 van ser 473 milions de pessetes en efectiu els que va aportar.

Els advocats de la família de l'expresident català parlen de fotomuntatge però no neguen l'autoria del manuscrit de la 'mare superiora'

Els advocats defensors de la família Pujol, els penalistes Cristóbal Martell i Albert Carrillo, han presentat un escrit al jutge De la Mata en què asseguren que el document que inclou el manuscrit de la ‘mare superiora’, els ‘missals’ i el ‘capellà de la parròquia’, seria una fotocomposició que, a parer seu, hauria lliurat Higini Cierco a la fiscalia anticorrupció. Els defensors de la família de l’expresident català es mostren sorpresos de com pot ser que un document de Banca Reig del 1995 pogués estar en mans de l’accionista majoritari de BPA fins a la seva nacionalització. En l’escrit, però, tot i expressar la “perplexitat” dels Pujol, en cap cas es qüestiona l’autoria del manuscrit -l’únic que es posa en dubte és que el text escrit per Marta Ferrusola i l’ordre bancària estiguessin junts en un mateix full- i encara menys es discuteix el fet que entre tots els familiars de la família de l’exmàxim responsable de la Generalitat haguessin arribat a fer transitar 69 milions d’euros per Andorra.

 

Comentaris

Trending