La fiscalia alerta d’un perillós increment d’alcoholèmies al volant

Els delictes contra la seguretat en el trànsit augmenten moltíssim igual com els relatius amb les drogues, que són els més nombrosos

Assistents a l'acte d'obertura de l'Any judicial, que s'ha fet a una atapeïda i incòmoda Casa de la Vall.
Assistents a l'acte d'obertura de l'Any judicial, que s'ha fet a una atapeïda i incòmoda Casa de la Vall.

La fiscalia està altament preocupada per l’increment molt notable de delictes contra la seguretat en el trànsit. Més encara, per l’augment de casos de positius d’alcoholèmia en la conducció. El fiscal general de l’Estat, Alfons Alberca, ha alertat d’aquesta situació en el marc de l’acte formal d’obertura de l’Any judicial. El darrer curs hi va haver 573 casos de conducció sota la influència de l’alcohol. Això suposa un increment del 53% en només un any.

Segons les dades de la memòria del ministeri públic, les infraccions referides a la seguretat viària han motivat un total de 605 procediments, que en relació amb l’any passat suposen un increment del 53,16%. A més, el mateix Alberca ha posat en relleu que la majoria de casos estan relacionats amb conducció sota els efectes de l’alcohol i ha apuntat que “hem de sereu amb la policia i veure si es deu únicament a què s’han fet més controls o hi ha alguna cosa més i quina és la millor fórmula per prevenir aquestes conductes de risc”.

En aquest sentit, el fiscal general considera necessari “veure si les penes que s’estan imposant són plenament dissuasives o no”. El màxim representant del ministeri públic ha defensat que “hem de mirar d’evitar la comissió del delicte”, tot posant en relleu les greus conseqüències que pot comportar. De fet, ho ha fet recorrent a una situació amb què ell mateix es va trobar dijous: un noi que, amb només 18 anys, ha quedat en cadira de rodes a conseqüència d’un accident de trànsit.

Alberca ha explicat, en el seu resum de l’any passat, que són dos els tipus d’infraccions que ocasiones la incoació d’un major nombre de procediments judicials. Amb un 29,12%, els delictes contra el Patrimoni. Amb un 28,9%, els que van contra la salut pública, és a dir, les drogues. En comparació a l’any anterior, han augmentat en 661 el nombre de causes d’aquest apartat, el que representa un increment del 48,04 %. Han augmentat en conjunt les causes referides al cànnabis o droga de toxicitat similar, cocaïna, èxtasi, ‘speed’, heroïna i LSD. I, en especial, per haixix.

Pel que fa a delictes contra el patrimoni, robatoris i furts principalment, s’han instruït un total de 992 procediments. En comparació als resultats de l’any anterior han disminuït en 65 el nombre de procediments, el que representa un descens del 6,15%. Són els furts, és a dir, apropiar-se de coses sense violència, els que més han caigut.

Petició d’un nou fiscal adjunt

Alberca ha posat en relleu l’important increment d’activitat per part de la fiscalia al llarg d’aquest darrer any judicial, remarcant que ha augmentat de forma notable, en més de mil més, els informes elaborats. Per això, ha reclamat que cal ampliar la plantilla del ministeri públic amb un nou fiscal adjunt i que la seva contractació ha de ser urgent, tenint en compte que entre el procediment de selecció i la seva formació “ens anem gairebé a l’any 2021”, just quan, a més, entrarà en vigor el nou codi de procediment civil. Així, ha alertat que “estem en dificultats de poder assistir a tots els òrgans jurisdiccionals”.

 

  

 

Comentaris (3)

Trending